Határozottan visszautasítom Basescu elnök magyarellenes támadását

DSC_5938_resize

Mesterházy Attila,
pártelnök-frakcióvezető

Traian Basescu román államfő legutóbbi magyarellenes kirohanása egyértelműen jelzi a Fidesz határon túli politikájának kudarcát. Orbán Viktor egyik legfontosabb jobboldali szövetségese és barátja olyan fenyegető, kioktató és lekezelő nyilatkozatot engedett meg magának, amely az európai politikai kultúrában elfogadhatatlan és ellentétes mindkét nemzet érdekeivel.

A román elnök Marosfőn tett nyilatkozata hidegzuhanyként érhette mindazokat, akik hittek Orbán Viktor határon túli politikájában, a két vezető barátságában. Előre látható volt, hogy a nacionalista politika, a határon túli magyarság megosztására tett kísérletek, a magyar belpolitikai ellentétek exportálása, a meggondolatlan politikai nyilatkozatok zsákutcába vezetnek, és olyan fegyvert adnak a nacionalista jobboldali politikusok kezébe, amely alkalmas a magyarellenes feszültségek felszítására.

Ennek a politikának a kudarcával kell most szembenéznie a Fidesznek és személyesen Orbán Viktornak.
Itt az ideje, hogy az állandóan konfliktust kreáló, ellenségképet kereső, más népeket lenéző, agresszív politikát felváltsa a józan, felelős hazafiságra épülő, egymás iránti tiszteleten és párbeszéden alapuló nemzetpolitika.

Az MSZP elutasít minden olyan nacionalista, populista megnyilvánulást, amely veszélyezteti a Magyarország és Románia közötti jószomszédi kapcsolatokat, és a romániai magyar közösség érdekét. Mi továbbra is konstruktív párbeszéddel, a jószomszédi viszony erősítésével és a határon túli magyar szervezetek belügyeibe való be nem avatkozás politikájának érvényesítésével kívánjuk szolgálni a magyar érdekeket.
Elvárom, hogy a kialakult, valós konfliktus-helyzetben – amelyet az RMDSZ nyílt fenyegetésként értékel a magyarság ellen – Orbán Viktor miniszterelnökként és a néppárti Fidesz elnökeként is tegyen határozott és felelős politikai lépéseket a helyzet rendezésére, hogy az erdélyi magyarság érdekei ne sérülhessenek.

Addig is, magyar és európai politikusként határozottan visszautasítom Basescu elnök magyarságot nyíltan fenyegető, agresszív, kioktató és lekezelő mondatait.

Mesterházy Attila,
pártelnök-frakcióvezető

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*