Három új, koffeinmentes kávéőrlemény

A Nespresso három új, koffeinmentes Grand Cru kávéőrleménnyel bővítette kínálatát. A Nespresso szakértői a legnépszerűbb kávékeverékek közül választottak hármat − egy intenzívebb, egy kiegyensúlyozottabb espresso és virágosabb lungo őrleményt -majd megalkották ezek koffeinmentes változatát. Így született meg az új Arpeggio Decaffeinato, Volluto Decaffeinato és Vivalto Lungo Decaffeinato.

A Nespresso minden kávéőrleménye gondosan válogatott alapanyagokból készül, amelyek gazdag aromáikkal mindig kiváló ízélményt biztosítanak, a koffeinmentes kávék megalkotásánál is ezt a célt tartották szem előtt. A szakértők nagy odafigyeléssel állították össze az új Decaffeinato kávékeverékeket, hogy ugyanazt az egyedi ízvilágot és aromaprofilt kínálják, mint az eredeti Grand Cru őrlemények. A kávékapszulák megjelenése is megegyezik a koffeines változatokéval, csupán egyetlen motívum, egy piros pötty különbözteti meg őket a kapszula tetején.

A koffeinmentes kávé készítése során a kávét speciális eljárásoknak vetik alá annak érdekében, hogy kivonják a koffeint a kávészemekből, miközben a kávé élvezeti értéke változatlan marad. A koffeinmentesítés a pörkölési fázis előtt, a kávé nyers állapotában történik. A Nespresso a vizes, illetve a szén-dioxidos eljárásokat alkalmazza, amelyek nagy előnye, hogy a folyamat  során természetes anyagokkal vonják ki a koffeint, miközben a kávé megőrzi eredeti gazdag íz- és aromavilágát.

A vizes eljárás során a nyers kávébabokat vízben áztatják, hogy a koffein kioldódjon. Mivel a koffeinnel együtt más vegyületek is távozhatnak , áztatás után a vizet aktív szénen szűrik át és megtisztítják a koffeintől, majd visszaengedik a kávébabokra. A szén-dioxidos eljáráshoz úgynevezett szuperkritikus állapotban, gáz és folyékony halmazállapot között lévő szén-dioxidot használnak, amely képes a koffein szelektív kivonására, anélkül, hogy befolyásolná a többi oldható, de szükséges összetevőt.

0% koffeintartalmú kávé azonban nem létezik, mivel a koffein egyetlen eljárással sem vonható ki maradéktalanul a kávébabokból. Az Európai Uniós előírásoknak megfelelően a koffeinmentesítés során a kávé koffeintartalmát 0,1% alá csökkentik, ez körülbelül 2-3 mg koffeint jelent, összehasonlításképp egy csésze espresso 70-80 mg koffeint tartalmaz. Az emberi szervezet 300-350 mg koffeint képes feldolgozni egy nap alatt, amely 3-4 csésze átlagos koffeintartalmú kávénak felel meg.