Harmadjára rendezik meg a Nemzeti Rendvédelmi és Hagyományőrző Napot Simonpusztán

Megszervezik Érd mellett a III. Nemzeti Rendvédelmi és Hagyományőrző Napot és ezzel párhuzamosan az IPA Magyar Szekció első Szakmai Konferenciát, az Érd-Simonpusztai Nemzeti Lovaskultúra Központ, az IPA Magyar Szekció, az IPA Magyar Szekció Csongrád-Csanád megyei Egyesület valamint az IPA Magyar Szekció Nemzeti Adó- és Vámhivatali Szervezete támogatásával közös rendezvényt, szeptember 3-án. A nap házigazdája Laklóth Aladár, színművész. A délelőtt folyamán a rendezvény vendége Horváth Charlie, énekes.

– A rendezvényt 2020-évben a koronavírus okozta nehézségek és küzdelmek alatt hoztuk létre azzal a szándékkal, hogy kicsit reflektorfénybe állítsuk azokat a mindennapi hősöket, akik nap, mint nap azért dolgoznak, hogy mi emberek nyugalomban, biztonságban éljük életünket, még akkor is, ha vészhelyzet uralkodik országunkban. Az első rendezvényünk sikeressége igazolta, hogy valójában a teljes magyar társadalom hálás minden olyan szervezetnek, testületnek, akik értünk, miattunk dolgoznak, és nem munkának, hanem hivatásnak tekintik az eléjük álló feladatokat. Ezen a napon kicsit bepillantást nyerhetünk a Rendőrség, a Honvédség, a Katasztrófavédelem és a Mentősök mindennapi életébe, feladataikba és a hivatás nyújtotta örömökbe egyaránt. Az idei évben először és bízunk benne, hogy hagyományteremtő módon a NAV is csatlakozik rendezvényünkhöz, így mindenki megismerheti, mivel is foglalkozik szervezetük – részletezte István Gábor, a Nemzeti Lovaskultúra Központ vezetője.

Az idei évben először két kiemelt helyszínen zajlanak a programok. Az egyik helyszín a nagy- színpad, amely bemutatóknak, koncerteknek és az esti színházi előadásnak ad otthont, míg a kisszínpadon egész nap szakmai konferencia előadásai hallhatóak „Hazánk Védelme, a hazafias nevelés és a Magyarságtudat” megismertetése jegyében.

A konferenciával párhuzamosan idén is számos érdekes és oktató program kerül megrendezésre a III. Nemzeti Rendvédelmi és Hagyományőrző Nap jegyében.

Állandó és kiegészítő programok:

 • Sétalovagoltatás
 • Sétakocsikázás 10.30-11.30-ig
 • Kézműves kirakodóvásár
 • Kisállat simogató
 • Mini pónikkal fotózkodás
 • Népi játszótér – hagyományos népi fajátékokkal
 • Gépjármű kiállítás, harckocsi bemutató, rendőrautó és -motor bemutató, polgárőrautó és -motor bemutató
 • Interaktív istállólátogatás
 • Íjászat
 • Rendvédelmi toborzás büntetés-végrehajtási sátorral és szolgálati gépjármű bemutatóval
 • Katasztrófavédelmi tájékoztató sátor – Tűzoltó gépjármű és felszerelések bemutatása
 • Magyar Honvédség bemutató sátor
 • NAV és Pénzügyőrség bemutató sátor
 • Polgárőr és Rendőrmotoros találkozó
 • Ételudvar látványkonyhával
 • Bivaly Csárda egész nap várja vendégeit 8.00-22.00-ig, a gyerekeknek játszó sarokkal, hempergővel és meglepetéssel készül.

 

Színpadi programok:

13.00         Interaktív kutyás bemutató

14.00         Balesetvédelmi bemutató a tűzoltóság és a mentőszolgálat közreműködésével

15.00         Simonpuszta NLHE növendékeinek lovas karüsszel bemutatója

15.00         Ló agility – Mini póni bemutató

16.00         NAV Pénzügyőr Zenekar koncertje és az EXOTIC együttes alapítójának, Tabár Istvánnak közös produkciója – mert „Trabanton szállni élvezet”

17.00         112 – interaktív bemutató a Honvédelem, – Rendőrség, – Katasztrófavédelem, –

Mentőszolgálat, – Pénzügyőrség közreműködésével

18.00         Magyar Honvédség bemutatója

19.30         Szeretve Mind a Vérpadig (Történelmi lovas musical) – Bemutatja a Magyar

Történelmi Színház és a Magyarock Dalszínház

Főbb szerepekben: Mészáros Árpád Zsolt, Sipos Imre, Csonka Dóra, Kuczmann Ágnes, Xantus Barbara, Makrai Pál, Laklóth Aladár és még sokan mások. A képi világ pedig igazán lehengerlő lesz. Az érdeklődők egy igazán megható, elbűvölő és monumentális darabot láthatnak Simonpusztán. Az elragadó produkcióban több mint 30 ló szerepel, csatajelenetek, látványos vívások, pirotechnika, szekerek, lovas csaták teszik még különlegesebbé a darabot, több mint 150 szereplő előadásában.

A Magyar Történelmi Színház, a Magyarock Dalszínház, a komáromi Jókai Színház, az Esztergomi Várszínház és a Békéscsabai Jókai Színház bemutatja: Szeretve mind a vérpadig című történelmi musicalt. Jókai Mór regénye alapján a szövegkönyvet és a dalszövegeket írta: Vizeli Csaba, zeneszerző: Medveczky Szabolcs – Pécsváradi Zoltán. A drámai konfliktusokat, látványos csatajeleneteket, személyes drámákat, az útkeresést előtérbe helyező zenés darab a magyar sors örökké visszatérő kérdését boncolgatja. Melyik az igazabb út? Mit tehet egy vezető egy kiélezett helyzetben? Hogyan ítélhető meg egy áruló tevékenysége? Végsőkig, az utolsó csepp vérig kell harcolni, vagy tárgyalni kell a jövő reményében? Ezek mellett a legnagyszerűbb emberi érzés, a szerelem mindenható erejét mutatja meg, melyre a mai világunkban, ha lehet, még nagyobb szükségünk van, mint bármikor.

Programváltozás jogát fenntartják.

A konferencia kezdete: 2022. szeptember 3. 11.00, tervezett napirendje a következő:

A rendfenntartás új feladatai a 21 században:

Előadó: Dr. Gyarmati István, nagykövet, professzor, a Fejlődésért és Demokratikus Átalakulásért Alapítvány főigazgatója, egyetemi oktató, az IPA MSz BRFK Egyesület elnöki tanácsadó testületének tagja,

A vám-, jövedéki, bűnügyi és rendészeti feladatok krónikája:

Dr. Szabó Andrea, PhD pénzügyőr ezredes, NKE tanszékvezető egyetemi docens, IPA MSz NAV tag,

Bűnmegelőzés, a Polgárőrség szerepe a rendvédelemben,

Előadó: Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség általános és oktatási elnökhelyettese, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi kar, Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék szaktanára,

A rendészeti felsőoktatás fejlődése a rendszerváltástól az egyetemi karrá válásig:

Előadó: Prof. Dr. Blaskó Béla, nyugállományú rendőr vezérőrnagy, Szent-Györgyi Albert-díjas egyetemi tanár, professor emeritus, a volt Rendőrtiszti Főiskola volt parancsnoka,

A Belügyi Szemle a Rendészettudomány szolgálatában, (A Belügyi Szemle hatása a rendészettudomány kialakulására és fejlődésére). Zsaru magazin, szerepe a rendőrségi sajtóban:

Előadó: Dr. Dános Valér, nyugállományú rendőr, vezérőrnagy egyetemi magántanár, a Belügyi Szemle főszerkesztője, a volt Rendőrtiszti Főiskola volt Parancsnoka, a Belügyi Tudományos Tanács (BTT) ügyvezető alelnöke valamint Bíró László, rendőr alezredes, a Zsaru magazin főmunkatársa,

Figyelmes közlekedés:

Előadó: Klobusitzky György, egyetemi mesteroktató valamint Tassy Márton, a volt Közlekedési Főfelügyelet vezető főtanácsosa, az IPA MSz BRFK Egyesület tagjai,

Magánnyomozói gyakorlat ma Magyarországon:

Előadó: Sallai András, magánnyomozó IPA tag,

A nők sérelmére elkövetett erőszakos cselekményekkel szembeni védekezés új megközelítése:

Előadó: Kocsis István, nyugállományú rendőr alezredes, a Csongrád megyei IPA elnöke,

 

Az IPA 30 éve:

Előadó: Mészáros Mária, nyugállományú rendőr alezredes, az IPA Magyar Szekció elnöke valamint Dr. Horváth Józsefné, nyugállományú rendőr alezredes, az IPA Magyar Szekció BRFK Egyesület alelnöke.

További  információ: https://www.facebook.com/nemzetilovaskulturakozpont