Hamiltoné a pole a Nürburgringen

A Mercedes angol pilótája, Hamilton szerezte meg az első rajtkockát a német nagydíj szombati, időmérő edzésén.

935090943-554317572013

Fotó: Mercedes AMG Petreonas

Az időmérő első szakaszában a Red Bull és a Mercedes fel sem tette a lágy gumiabroncsokat, mégis a közepes keveréken is simán továbjutottak a második szakaszba. A Ferrari és a Lotus nem volt ilyen magabiztos, ők a lágy gumikon versenyeztek. Ennek megfelelően csak Massa, Alonso és Räikkönen autózott 1:30-as időket. Az első szakaszban a két Caterham és a két Marussián kívül a Williamsek estek ki, akiken nem segített, hogy jubiláltak: ez a csapat 600. Forma-1-es futama.

Az edzés második szakaszában már a Mercedes is lágyon futott ki, és Hamilton rögtön az élre is állt. Csapattársa, Rosberg 2 tizeddel maradt el tőle, és lett ideiglenesen a második. Már csak az volt a nagy kérdés, mire lesznek képesek a Red Bullok a lágy keveréken?

A választ Vettel adta meg, amikor az edzés során először 1:30-on belüli idővel az élre állt. Hamarosan követték őt a többiek is. Massa, Räikkönen és Alonso is 1:29-es időt ment. A Mercedes viszont végül nagyon elszámolta magát: Rosberget nem küldték ki a végére, így a német autójában nézte végig, ahogy a vártnál jobban felgyorsuló mezőny kiszorítja őt a továbbjutást érő 10. helyről. Csapattársa, Hamilton viszont továbbjutott, miképpen a McLaren pilótája, Button is. Hülkenberg remek teljesítménnyel okozott örömet csapatának, a Saubernek, és jutott tovább az edzés utolsó szakaszába. A Lotus hosszú idő után megint meglehetősen erősnek tűnt az edzésen.

935090943-44817572013

Fotó: Mercedes AMG Petreonas

A Q3-ban az első összecsapást – használt lágy gumikon – Hamilton „nyerte”. Ezután a csapatok új, lágy gumikat tettek fel, míg a Ferrari és a McLaren, közepes gumikon gurult ki az edzés utolsó szakaszára. Ezzel az edzést gyakorlatilag feláldozták a holnapi versenytaktika kedvéért. Eközben Hamilton végül remek idővel győzött, egy tizeddel verve Vettelt. Webber érte el a harmadik legjobb időt, őt a két Lotus követi, Räikkönen, Grosjean sorrendben. A két Ferrari a hetedik és nyolcadik helyen végzett, ezúttal Massa gyorsabb volt Alonsónál.

Ha a Mercedes nem rontja el Rosberg edzését, valószínüleg nagy csata alakult volna ki két pilótájuk között az első helyért. A Lotus végül sokkal jobban szerepelt az edzésen, mint azt mostanában megszokhattuk.

Dóka Attila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*