Hajdu Jonatán: cél a kétszázas kvóta

Hajdu Jonatán nagy feladat előtt áll. Az idén 1000 és 200 méteren két egyéni ifjúsági világbajnoki címet és a 4×200-as váltó tagjaként egy felnőtt világbajnoki bronzérmet begyűjtő kenus bekerült abba a körbe, amely jövőre a 200-as olimpiai kvótáért száll harcba.

„Mindenkinek megvannak a maga határai. Ha túl akarsz lépni rajtuk, néha többre van szükség önmagadnál” – tartja egy bölcs mondás. Az idén két ifjúsági világbajnoki címet és egy felnőtt világbajnoki bronzérmet begyűjtő Hajdu Jonatán még nem érte el a határait, ám egyértelműen „sikerpályára állt”, és hogy minél magasabbra juthasson el ezen a pályán, a szakmai vezetés megadja számára a lehetőségeket.
A 2015-ös felkészülési terv szerint ugyanis a Dunaferr SE fiatalja bekerült abba a körbe, amelyet a 200-as kvótaszerzés érdekében külön menedzsel a vezetés: Nagy Péter és Lantos Ádám mellett Hajdu Jonatán is bekapcsolódhat a központi felkészítésbe, a fiatal versenyző időről-időre együtt készül majd a következő szezonra Nagy Péterékkel.
„Nagy megtiszteltetés és óriási lehetőség számomra, hogy bekerülhettem ebbe a körbe, és a szakmai vezetés úgymond rám is bízta a kétszázas kvótaszerzés feladatát. Sokat jelent nekem, hogy számolnak velem, nyilván a Moszkvában váltóban elért bronzérem meg is alapozta ezt a bizalmat” – mondta a versenyző, akinek külön motivációt jelent, hogy kiemelten figyelemmel kísérik a felkészülését.

„Ez a döntés számomra azt sugallja, hogy már a felnőtt mezőny tagjának tekintenek és látnak bennem fantáziát, vagyis fel kell kötnöm a nadrágot, és jövőre mindent meg kell tennem annak érdekében, hogy kétszáz méteren minél jobban teljesítsek. A téli felkészülésemet nagyrészt itthon, a dunaferres csapatommal végzem, de havonta egyszer elmegyek edzőtáborba Mórocz István csoportjával, ezek a közös felkészülések is a fejlődésemet szolgálják majd.”
„Úgy látom, ezer méteren nincs kérdés a kvótaszerzéssel kapcsolatban, hiszen az elmúlt világversenyeken Vajda Attila és a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros is érmeket szerzett – hangsúlyozta a döntés fontosságát Storcz Botond felnőtt vezetőedző. – A kétszáz egyes azonban bizonytalan, és mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy ezen a távon is legyen esélyünk a riói indulásra. Ezért kértük Jonatán edzőjét és a Dunaferr vezetését, hogy jövőre csak kétszáz méterre koncentráljon a versenyző, és nagy örömünkre a klubnál is támogatják az elképzeléseinket.”
És hogy mennyire tehetséges és ígéretes versenyző az idei szegedi ifjúsági világbajnokságon két egyéni aranyat és Balla Leventével egy ezüstérmet begyűjtő versenyző, arról az is tanúskodik, hogy junior kategóriában jelölést kapott a World Paddle Awardsra, amelyen a világ legjobb kajakosait és kenusait díjazzák.