Ha Travolta betoppanna az egyik előadásunkra, szerintem tetszene neki!

Vastag Csaba főszereplésével decemberben a Magyar Színház nagyszínpadán is hódító útjára indul a GREASE. A népszerű énekes-színészt Cirkov Ilona kérdezte.

Hogyan kerültél a Grease előadásba?

A rendező és a producer keresett meg, akiknek – kis gondolkodás után – természetesen igent mondtam. Fantasztikus érzés, hogy én alakíthatom a főszereplőt, Dannyt. A filmet természetesen ismertem, de nem számítottam rá, hogy én is tagja leszek ennek a csapatnak. Izgalmas dolog az 50-es, 60-as évek Amerikájának hangulatát a tinédzserek szemüvegén át megmutatni, szerencsére a remek zene, a kiváló kollégák, a sok-sok tánc mind segítenek ebben.

Mennyire könnyű vagy nehéz, hogy sokan az 1978-as filmváltozat alapján John Travoltához hasonlítanak majd?

Megtisztelő, hogy eljátszhatom Daniel „Danny” Zuko szerepét, de nem szerettem volna John Travoltát lemásolni. Szurdi Miklós, a rendező egészen más dramaturgiát talált ki, ő a 2008-as Broadway-előadást vette alapul. Persze az emberek egy része óhatatlanul összehasonlítja majd a filmet és azt, amit a színpadon lát, ez természetes. Ha ugyanolyan lennék, mint ő, akkor az lenne a baj, ha pedig teljesen az ellenkezője, az sem lenne túl szerencsés. Úgy érzem, sikerült megtartanom az egyensúlyt, és a saját személyiségemet is belecsempészhettem a karakterébe. Ha Travolta betoppanna az egyik előadásunkra, szerintem tetszene neki.

Közel áll hozzád Danny karaktere?

Igyekeztem magamból kiindulni a szerep megformálásakor, hiszen én is voltam gimnazista. Nem is volt olyan régen, ezért jól emlékszem az akkor énemre. Bulizás, csínytevések, az első szerelem, mindezek ehhez a korszakhoz köthetők. Danny tipikus középiskolás, akit sok minden érdekel. Aki úgy ül be megnézni a darabot, hogy nem volt még soha szerelmes, remélhetőleg egyszer majd lesz, és aki még nem járt középiskolába, valószínűleg fog – vagyis azok is át tudják élni Danny történetét, akikkel nem történt még ilyen. Akik pedig már ismerik ezeket az érzéseket, nekik talán jólesik egy kis nosztalgiázás. Ezért örökérvényű a Grease, és talán a sikere is ezzel magyarázható, hogy örök emberi érzéseket fogalmaz meg.

A Szombat esti lázban két évvel ezelőtt már megcsillogtattad tánctudásodat. Itt most másképp kellett készülnöd a táncjelenetekre?

A kettő teljesen más. Ott nagyon sokféle táncot kellett megtanulnom, itt talán valamivel könnyebb helyzetben vagyok: a rock and roll életérzést kell megjelenítenünk. A kihívás számomra most az, hogy a három dolgot, éneklést, színészetet és a táncot összehangoljam. Ehhez persze rengeteget gyakoroltam, egyébként is igyekszem, hogy az adott feladatot a lehető legjobban oldjam meg, ahogy azt a szerep vagy a koncertfellépés megkívánja.

Szívesen visszarepülnél az 50-es évekbe?

Ha a divatoldalát kérdezed, akkor igen. Vicces, de megfigyeltem, hogy én az utcán is azokat hordom, amiket Danny és a többiek: bőrdzseki, fekete ing, fehér póló. Egyébként is: a divat olyan, hogy vannak olyan örökérvényű darabjai, amelyek időről időre visszatérnek, persze mindig van benne valami új.

A Grease alapvetően romantikus szerelmi történet. Melyik a kedvenc jeleneted?

Talán most mindenki azt várja tőlem, hogy az autós mozis jelenetet említem majd, ahol Sandyvel csókolózunk… persze. azt is kedvelem, de nagyon tetszik, amikor először találkozunk az iskolában.

A színházi próbák és előadások mellett az énekesi karrieredre marad még időd?

Természetesen, hiszen elsősorban énekes vagyok, amellett, hogy mostanában színházi munkák is megtalálnak. Hamarosan megjelenik OPTIMUM című albumom, amivel jövőre majd országos turnéra indulunk a zenekarommal.

A darabban együtt játszol a testvéreddel, Tomival. Ilyenkor inkább munkatársak vagy rokonok vagytok egymás számára?

Mindkettő, és úgy gondolom, ez így van jól, sőt! Szerintem sokkal hatékonyabbak vagyunk, hiszem fél szavakból értjük egymás minden rezdülését. A darabban ő Sonny Latierrit, a Burger Palace Boys egyik legvidámabb figuráját alakítja. A vicces jeleneteken igazán jól szórakozunk mi is, és ismerjük már egymást annyira, hogy tudjuk, hol van az a határ, ameddig elmehetünk a viccelődésben.

Ha valaki még nem ismeri a Grease-t, szerinted miért érdemes megnéznie az előadást?

Ez egy igazi party musical, tele vidámsággal, remek a zenéje, és persze a romantikus szerelmi szál sem hiányzik belőle. Még azt is el tudom képzelni, hogy a nézők táncra perdüljenek: a díszlet, a jelmezek, a nagyszerű táncjelenetek igazi buli hangulatot varázsolnak a színház falai közé.

JÓ TUDNI!

Vastag Csaba 2001-től datálja szövetségét a musical műfajával, ekkor a Hairben Aquariust játszotta.

Egy zenei portál szavazásán közönségdíjas lett 2008-ban őt választották a legnépszerűbb musicalénekesnek.

Szerző: Cirkov Ilona

Fotó: www.grease.hu