Győztesek napja

Az első válogató győztesei nyertek a 2. gyorsasági válogató zárónapján szinte minden számban. A női kajakosok mezőnyében is tisztulni látszik a kép, NK-2 500 méteren mégsem lesz szétlövés.

„Női 500 párosban nincs szétlövés, hanem a Kovács, Douchev-Janics páros viszi a számot, Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina pedig a négyesben fog rajthoz állni a világbajnokságon – mondja Storcz Botond szövetségi kapitány. Azért döntöttem így az érintettekkel egyeztetve, mert a lányok között egész hétvégén minimális különbségek voltak párosban és egyesben is, ezért nem indokolt, hogy aki négyest indul, az ott legyen a párosban is. A végleges csapatösszeállításról a szakmai bizottsági ülést követően kedden az elnökség fog dönteni.”

A ma délutáni első döntőben, C-1 500 méteren uralta a mezőnyt Nagy Péter. A győri versenyző az első válogatót második lett Vasbányai Henrik mögött, aki a második válogatón ebben a számban nem állt rajthoz, így Nagy Péter ma esélyeshez méltóan győzött, mögötte klubtársa, Varga Dávid lett a második, a csepeli Dóczé Ádám pedig a harmadik.

„Egyáltalán nem volt könnyű nyerni ebben a mezőnyben, de sikerült végrehajtanom, amit előre elterveztem – mesélte Nagy Péter. A mezőnnyel tudtam menni, az utolsó 200 méteren pedig robbantottam és leráztam a többieket. Úgy érzem, hogy jól megy most az 500 méter, talán sikerül a dobogóra kerülnöm Duisburgban.”

Ezúttal is óriási presztízsharc zajlott férfi kajak 200 méteren Tótka Sándor és Dudás Miklós között. 2 hete az U23-as válogatót Dudás Miklós nyerte, most viszont második lett Tótka mögött, a bronzérmet pedig Molnár Péter szerezte meg. Tótka mindkét válogatót megnyerte, így a különlegesen nagy presztízzsel bíró számban ő képviselheti Magyarországot a világbajnokságon.

„Az elmúlt két hétben tudtam rendesen edzeni, az U23-as válogató előtt nem, mert be volt gyulladva a mandulám és fájt a derekam is – mondta Tótka Sándor. Nagyon örülök neki, hogy sikerült, erős ellenfeleket vertem meg, ami azért is fontos, mert váltóban jó csapattal fogunk tudni odaállni Duisburgban.”

A nők között K-1 200 méteren Douchev-Janics Natasa simán győzött Vad Ninetta előtt, Fazekas-Zur Krisztina a harmadik helyet szerezte meg. Natasa az első válogatón is nyert, csont nélkül jutott ki ebben az olimpiai számban az év legfontosabb versenyére.

„Jó időt mentem, pont 5 másodperccel voltam lassabb, mint a férfi győztes” – mondta Douchev-Janics Natasa, aki rögtön az eredményhirdetés után újra vízre is szállt Kovács Katalinnal.

Női C-1 200 méteren Lakatos Zsanett megverte az első válogató győztesét, saját párját, Takács Kincsőt  és a délutáni szétlövésen is gyorsabb volt, így ő lesz a világbajnokság egyéni indulója ezen a távon.

Parakenuban, 200 méteren  LTA kategóriában Rigó Imre, női A kategóriában Kajdi Katalin, női TA kategóriában Váczi Anita, férfi V-1 TA kategóriában Szabó Sándor, K-1 TA versenyszámban pedig Bencze János győzött. Weisz Róbert parakenu szakág vezető szerint a keddi szétlövés után derülhet majd ki a világbajnokságra utazók végleges névsora.

A női kajak kettesek 200 méteres számában nem rajtolt jól az első válogatón győztes, Európa-bajnoki címvédő Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa egység, aztán a táv második felében – mondhatni rutinból – megszerezték a győzelmet, így ha világbajnokság időrendje engedi, ebben a számban ők versenyezhetnek Duisburgban.

„Nagy volt a hátszél, nem egyenesen álltunk be a rajtgépben, még a start pillanatában is beszéltem Natasához, hogy ez így nem lesz jó – mondta Kovács Katalin. Ehhez képest a táv második felére összekaptuk magunkat és végül 35,7-el szinte „világrekord” gyanús idő mentünk a hátszélben.”

A férfi K-2 200 méteren már a délelőtti előfutamok is tartogattak meglepetést. A szám talán legnagyobb esélyese, a Tótka-Hérics páros lekéste a rajtot, így természetesen nem került a döntőbe. A számot a Molnár Péter, Bán Kristóf páros nyerte a Sík, Boros és a Horváth, Szomolányi egység előtt. Miután az első válogatót – még Tótka Sándor párjaként – Bán Kristóf nyerte, ezért ebben a számban nem lehetséges a szétlövés, vagyis Molnárék olimpiai számban rajtolhatnak a vb-n.

„Borzasztóan boldog vagyok, nagyon mélyről jöttem vissza, az elmúlt két évben az is felmerült bennem, hogy abbahagyom a kajakozást, ehhez képest olimpiai számban rajtolhatunk” – monda Molnár Péter az eredményhirdetés után.

Férfi kenuban az év párosa a Vasbányai, Mike egység, ez az C-2 500 után egyértelműen kijelenthető. A KSI 1000 méteren Európa-bajnoki ezüstérmes duója mindkét távon nyerte az első és a második válogatót is. Ezúttal a Széles, Devecseri és a Szabó, Forgó páros előtt győztek.

Női K-1 5000 méteren a Portugáliában néhány hete Európa-bajnoki címet szerző Csay Renáta rajt-cél győzelmet aratott, egyedül Bodonyi Dóra tudott a vizén maradni, ő lett a második, a bronzérmet pedig Szilvásy Nóra szerezte meg.

A férfi kajakban a leghosszabb távon szintén az első válogató győztese nyert, így Noé Milán az Európa-bajnokság után a világbajnokságon is rajthoz állhat.

C-1 5000 méteren sem lesz szétlövés, Vajda Attila már az első 2000 méter után utcahossznyi előnnyel vezetett, senki sem tudta vele tartani a lépést, így a C-1 1000 méter után újabb számban vívta ki a világbajnoki részvétel lehetőségét.

Holnap 9.30-tól férfi C-1 200 méteren Lantos Ádám és Nagy Péter között, 10-kor női K-2 1000 méteren pedig a Vad, Kárász és a Szabó, Fazekas-Zur egység között lesz szétlövés Szegeden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*