A költészet napját ünnepelték Gyálon

Ebben az évben is megünnepelték Gyálon, az Arany János Közösségi Házban a költészet napját. Többnyire helyi pedagógusok és egykori diákok, színészek és közéleti személyiségek foglalnak helyet a hallgatóság soraiban és lépnek fel a színpadra. Széles korosztály volt jelen, Pintér Tamara óvodás József Attila Kedves Jocó! című versével nyitotta meg a délutánt.

Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül, idén a közéleti személyiségek közül Gyimesi István, aki 1990-2010 közötti időszakban volt Gyál polgármestere mondta el Petőfi Sándor „Sors, nyiss nekem tért” című művét, amelyet a költőóriás 1846. áprilisában írt, ekkor a költő 23 éves volt. Már a mű első sorában elhangzik a lényeg, miszerint élete értelmét a hazáért való munkálkodásban szeretné megtalálni. A moderátor, aki nem más, mint Kovács Istvánné Aranka, aki az ADY iskola volt igazgatónője, párhuzamot vont a költeményben elhangzó sorok és a volt polgármester élete között. „Sors, nyiss nekem tért, hadd tehessek Az emberiségért valamit!”

József Attila rövid életrajzát bemutatva  lépett színpadra Micsik Antalné Marika, aki az alsós tagozatos diákokat tanította sok-sok szépre-jóra, és aki elsőben Dóka Attilát is okította sok-sok évvel ezelőtt. Dóka Attila a vers és a zene kapcsolatát mutatta be, ezúttal három verset zenésített meg és adott elő, elsőként József Attilának a Horger-ügy miatt elhíresült versét, s ha már sokan nem is tudjuk, mitől lett híres a „Tiszta szívvel” című vers, attól még sokan énekeltük együtt az előadóval. Ady Endre „Budapest éjszakája szól” című verse következett, majd ugrottunk egy nagyot az időben és a kortárs, Petőcz András József-Attila-díjas író, költő „Megölelt az Isten” című versével búcsúzott a művész. Farkas Éva a Kolibri Színház tagja, Weöres Sándor megzenésített verseit énekelte, de meghallgathattuk Váci Mihály, Radnóti Miklós, Janus  Pannonius, Móra Ferenc, Madách Imre, Balassi Bálint, Zrinyi Miklós, Weöres Sándor, Ady Endre, Reviczky Gyula, Móricz Zsigmond, Petőfi Sándor, Kacsóh Pongrác röviden összefoglalt életrajzaikat és néhány általuk írt művet is.