Gálvölgyi János: nem csak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is, aminek egyszer és mindenkorra vége lett

 

Gálvölgyi János az ATV Híradónknak azt mondta: szerinte Sas József akkora művész volt, mint Latabár Kálmán, Rátonyi Róbert, vagy Hofi Géza. Aradi Tibor humorista pedig úgy gondolja, ha lenne humorista főiskola, akkor annak Sas József lett volna az igazgatója.

2021-01-17 17:18:00

Gálvölgyi János: nem csak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is, aminek egyszer és mindenkorra vége lett

Gálvölgyi János Híradónknak azt mondta: szerinte Sas József akkora művész volt, mint Latabár Kálmán, Rátonyi Róbert, vagy Hofi Géza. Aradi Tibor humorista pedig úgy gondolja, ha lenne humorista főiskola, akkor annak Sas József lett volna az igazgatója.

play-rounded-fillplay-rounded-outlineplay-sharp-fillplay-sharp-outline
pause-sharp-outlinepause-sharp-fillpause-rounded-outlinepause-rounded-fill
00:00

pause-sharp-outlinepause-sharp-fillpause-rounded-outlinepause-rounded-fill
0:00

0:00

“Szervusz pajtás, szervusz jó közönség, elmondtam megint a magamét, bocsáss meg ha dráma is volt benne, nem akartunk mást csak kabarét” – hangzott el a Sas kabaréban. Pályatársai szerint pedig Sas József maga volt a kabaré műfaj.

“Nem csak tőle kell elbúcsúzunk, hanem egy műfajtól is, aminek azt hiszem egyszer és mindenkorra vége lett. Mert egyrészt ott volt ez a színház, a Mikroszkóp, amit megszüntettek, és helyette azóta sincs úgymond szinte semmi” – nyilatkozta Híradónknak Gálvölgyi János. Ő és Sas József nem csak kollégák, barátok is voltak, szinte napi kapcsolatban álltak.

“Ő volt az aki.. tényleg ott volt a színház, ahol ő volt. Én azt hiszem, hogy a Latabárok, Rátonyik, Hofik nagy családjába tartozott Sas József” – fogalmazott Gálvölgyi.

Hernádi Judit is többször dolgozott vele TV-ben, aztán Sas József hívta a Mikroszkópra, ahol végül még önálló kabaréja is volt.

“Most szilveszterkor volt egy műsor, amiben ráadásul én is benne voltam, és akkor annyira eszemben volt, hogy felhívjam, és nem tettem meg, és ezt most nagyon-nagyon sajnálom. De hát valahogy mindig elkövetjük ezeket a hibákat, hogy nem akkor szeretünk valakit, meg nem akkor értékelünk valakit, amikor éppen ott van, és kéne. Mondjuk ő azért megkapta azokat az értékeléseket, amit neki járnak, azt gondolom” – vélekedett Hernádi Judit.

Aradi Tibor és Varga Ferenc József több mint 20 évig dolgoznak Sas Józseffel. Tanácsokkal látta el őket, hogy a régi hagyományos kabarét hogyan kell játszani.

“A szakmát tőle lehetett megtanulni, egyértelműen tehát azt, hogy hol jössz be a színpadra, hogy egyáltalán észrevegyenek, hogy hogy szólalsz meg, hogy odafigyeljenek rád. Lehetett vitatkozni ízléseken, de azt, hogy hogy kell ezt úgy csinálni, hogy az úgy szóljon, azt tőle tanultad meg egyértelműen” – idézte fel Varga Ferenc József.

“Hogy ha lenne humorista főiskola, akkor egészen biztos vagyok abban, hogy Sas József lett volna az igazgató. Milyen furcsa ezt mondani, hogy lett volna. Lenne az igazgató és egész biztosan a legeslegjobb tanácsokat tudná adni a mai fiataloknak abban, hogyan kell ezt játszani” – mondta Aradi Tibor.

“Én jól éreztem magam itt ma este, de nagyon olcsón vetted a jegyet, de kettőnk közül csak én jártam jobban, együtt lehettünk itt veletek” – hallhattuk a legendás kabaréban.

atv.hu