Gálik Zoltán docens szerint kényszerpályára került Merkel

Angela Merkel kancellár kényszerpályára került, és ezt koalíciós partnere okozta – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus egyetem docense kedden az M1 aktuális csatornán arra reagálva, hogy megállapodott menekültügyi vitája lezárásáról a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU).

    Gálik Zoltán szerint még nem lehet azt mondani, hogy végleges megállapodás körvonalazódna, mivel a konkrét jogszabályi változtatások a következő hetekre, hónapokra maradnak.
    Úgy fogalmazott: a koalíciós partner CSU mindenképpen abba az irányba akarta terelni Merkelt, hogy valamilyen új, az eddigiektől radikálisan eltérő megoldást alkalmazzon. Jelezte: a külső helyzet is változott, hiszen Olaszország is “radikálisan más megoldás kimunkálásába kezdett”, más kérdés, hogy ez mennyire felel meg a nemzetközi jognak.
    Gálik Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy Angela Merkel azt mondta, az európai megoldás helyett bilaterális vagy multilaterális alapra kell helyezni a kérdést, ami erősítheti a német vezető szerepet az európai integrációban.
    Szólt arról is: azzal, hogy a németek zárt tranzitzónákat irányoznak elő, dominóeffektust indíthatnak el. Az osztrákok már jelezték – folytatta -, hogy ha ez hatékonyan működik, és többen maradnak, akik menekültstátuszért folyamodnának, akkor ők is saját határaikon oldanák meg a problémát.

Forrás:MTI