Fotográfusok fesztiválja

sdrRemek hír, hogy ez évtől – korábbi sikerein felbuzdulva – a Magyar Fotóművészek Szövetsége minden ősszel megrendezi országos fesztiválját, a Fotóhónapot, amely idén is elsősorban a kortárs magyar alkotók reprezentatív bemutatkozása, de igazi szenzáció, hogy megismerkedhetünk az idős japán mester, Nobuyoshi Araki életművéből válogatott fotóival a Mai Manó Házban. A tárlat Érzelmes utazás címe Araki első képsorozatára utal, amely még nászútjukon készült fiatalon elhunyt feleségével, aki a munkatársa, múzsája, modellje is volt egyben.

A budapesti kiállítás kurátora, Motoo Hiszako, aki a Hagibis tájfun miatt szinte az utolsó pillanatban érkezett a megnyitóra, a jövőre nyolcvan esztendős Arakit Japán három ma élő legismertebb alkotóművésze közé sorolja. Bár a mester betegsége miatt már nem járja a világot, naponta fényképez és készíti azokat a különleges felvételeit, amelyekből ajándékba is küldött kettőt Budapestnek (képünkön ezek közül az egyik látható).

Araki Érzelmes utazás című fényképalbumával robbant be a világ legjobb fotográfusai közé, s későbbi munkái is rangos nemzetközi elismeréseket hoztak számára, amelyek közül több a Mai Manó Házban látható 2020. január 19-ig. Araki fájdalmasan korán elvesztette imádott feleségét, de máig kitart mellette másik nagy szerelme, a fényképezőgép, amire még az asszony is féltékeny volt. Motoo Hiszako szerint a fiatal feleség ezért nem mosolyog egyetlen képen sem a nászútjukon…

Információk a fesztivál többi kiállításáról: www.fotohonap.hu

Horváth Gábor Miklós