Fordulópont filmpremier Fa Nándorral

Egy különleges premieren találkozhatott a közönség a Fordulópont című mozifilmmel, melynek főszerepét, a nagysikerű Életrevalók sztárja, Francois Cluzet alakítja. A film, egy a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen induló versenyzőről és az ő különleges kalandjairól szól. A november 18-án tartott premier vendége, a legismertebb magyar óceáni vitorlázó, Fa Nándor volt, aki már kétszer is rajthoz állt a filmben is szereplő versenyen, így nála hitelesebben aligha tudná bárki is méltatni a filmben látottakat.

Egy rendhagyó, a vitorlázás szerelmeseinek szervezett nyilvános vetítésen került bemutatásra a Francois Cluzet főszereplésével készült Fordulópont című film november 18-án este a Puskin Moziban. A film vendége, a legismertebb magyar óceáni vitorlázó, Fa Nándor volt, aki már két alkalommal indult a filmben is látható Vendée Globe versenyen, és az első indulásakor az 5. helyen ért célba.  Ő az első nem francia versenyző, aki ennyire előkelő helyen végzett, és mindezt az első versenyén. A vetítést követően Fa Nándor egy pódiumbeszélgetés keretében osztotta meg élményeit a filmről.

Az első kérdés szinte magától adódott: valóban ilyen belülről a Vendée Globe verseny, amint ahogy a filmben is látható?

Nem könnyű megszólalni a film után, mert eddig kétszer indultam a versenyen, de most a filmet látva, olyan érzés, mintha a harmadikról tértem volna vissza – kezdte válaszát érzelmektől megindult hangon Fa Nándor. – Nagyon nagy élmény volt végignéznem a filmet, mert a verseny minden nehézségét és szépségét visszaadta. Egészen különleges élmény volt, és remélem nem csak nekem. Rögtön az elején szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik elkészítették ezt a filmet, fantasztikus munka lehetett, és külön köszönöm azoknak is, aki a magyar nézők számára is elérhetővé teszik az élményt. Kicsit elszoktunk már az ilyen tiszta és szép filmektől, ahol nem a több tonna robbanóanyag és a hatásvadász elemek dominálnak, hanem a természet szépsége és az emberi érzelmek.

A Vendée Globe a világ legnagyobb figyelemmel kísért szóló vitorlás versenye, amelyet 1989 óta rendeznek meg négyévenként. A vitorlázók körében azért bír jelentős presztízzsel, mert az igen nehéz útvonalat – Franciaországból indulva Afrika partjainál délre, az Indiai óceánon át, Ausztrália és Új-Zéland déli partjai felől megkerülve a Horn-fokot, vissza Franciaországba – egyedül kell teljesíteni kikötés nélkül. Fa Nándor határozott célja, hogy a következő, 2016-ban startoló versenyen újra indul.

A legutóbbi rajtnál meglepetten láttam a filmben szereplő hajót, amely különleges felszereltséggel kikötő egy elkerített részén, és nem a versenyen indulók között állt. Nagyon érdekelt, hogy mire készülnek vele, így azonnal megkerestem a hajó tulajdonosát, aki jó barátom, és örömmel újságolta, hogy filmet forgatnak a hajón a versenyről. Így nekem már akkor, mondhatom első kézből, voltak értesüléseim a filmről és az sem ért meglepetésként, hogy a startjelet a film főszereplője adta meg a mezőnynek. Azóta amennyire tudtam, követtem a film alakulását, de az igazat megvallva, nem reméltem, hogy Magyarországon is bemutatásra kerül. A film maximálisan azt adta vissza nekem, aki jártam a film helyszínein az óceánokon, amit a legvérmesebb álmaiban reméltem.”

A film főszereplője, a Francois Cluzet megformálta Yann Kermadec, az utolsó pillanatban kap lehetőséget a versenyen való indulásra, ahol hamar az élre tör, de egy baleset miatt kénytelen partközelbe hajózni. Miközben a hajója kormánylapátjának a javításával van elfoglalva, egy tinédzser szingaléz fiú rejtőzik el a hajóján, akit már csak a nyílt vízen vesz észre. Yannnak döntenie kell. Vagy visszafordul és szárazra teszi potyautasát, ezzel minden esélyét elszalasztva a végső győzelemre, vagy szembenéz a veszéllyel, hogy diszkvalifikálják, mivel a verseny szabályait megszegve nem egyedül utazik a fedélzeten.

A verseny történetében ilyen eset még nem fordult elő, de a verseny szellemét és a verseny szervezőinek a hozzáállását ismerve nem hiszem, hogy kizárnák a versenyzőt hasonló helyzetben – összegzi Fa Nándor. – Egy utas a hajón valóban inkább hátrány, és mivel a versenyben a vitorlázást nem segíti, tehát nem minősül külső segítségnek, valószínűleg nem diszkvalifikálnák a versenyzőt. Másrészt valamennyi versenyző számára a fair-play, a verseny tisztasága az elsődleges. Egy ilyen szintű és színvonalú versenyben nem is lehetséges indulni, ha nem ilyen a hozzáállás. Ahogy láttuk, Yann sem engedte, hogy bárki segítsen, esetleg beavatkozzon a versenyébe. Azok a részek a filmben, amikor a főhős a szárazföldről kap némi segítséget a hajó javításához, sokkal inkább a szabályzatba ütközőek, de nyilván ezekre a jelenetekre a közönség és a dramaturgia miatt volt szükség. Hasonló helyzetben egyikünknek sem lenne erre szüksége, mert annyira ismerjük, és ismernünk is kell a hajónk minden egyes apró részletét, hogy bármilyen probléma esetén mi magunk tudjuk mi a teendő.”

A filmben a drámai fordulatokat egy véletlen baleset, egy a tengeren úszó olajoshordóval történő ütközés generálja. Felmerül a kérdés, valóban ennyire reális veszély a nyílt vízen az ütközés?

Sajnos igen. Szinte már az a meglepetés, ha ütközés nélkül sikerül a távot teljesíteni. A nyílt vízen valóban rengeteg törmelék, szemét, fatörzs, deszka, itt a filmben olajos hordó úszik, amit nem lehet látni, főleg éjszaka, volt, aki történetesen egy konténerrel ütközött. Az ilyen nagyobb tárgyakkal való ütközések alkalmával leggyakrabban a hajó orra és a kormánylapát, vagy a tőkesúly sérül, így a versenyben előírás, hogy ezek javításához, esetleges cseréjéhez szükséges eszközöket a hajón vinni kell. Úgy érzem, van üzenete annak, hogy egy ilyen baleset indukálja a történéseket.”

A film főhősének a végső döntésével egyet tudott érteni?

Tulajdonképpen igen. Egy ilyen verseny a győzelemről is szól, de nem csak a győzelemről. Az igazi siker nem feltétlenül a többi hajós legyőzése, hanem maga a célba érkezés. Ezt minden versenyző máshogy éli meg. És valóban, ott kint, a nyílt vízen nagyon más szempontok szerint hozza meg az ember a döntéseit, mint itt a szárazföldön.

A Fordulópont november 28-tól látható a hazai filmszínházakban, az MTVA forgalmazásában.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*