Finishben A Játékészítő

December 27. és 30. között – négy napon át – összesen 12 alkalommal kerül színre A Játékkészítő című új magyar pop-musical a nemrég átadott budapesti Tüskecsarnokban. A monumentális előadás mintegy 600 m2-nyi színpadát 5 nap alatt 100 ember építette fel s a rajta lévő eszközök Belgiumtól Izraelen keresztül, a világ számos pontjáról érkeztek – derült ki a darab sajtónyilvános próbáján.

600 m2-nyi színpad, 16 méteres sárkány, 2,5 kg-os paróka

Rendkívül látványosnak ígérkezik az előadás, ehhez egy 600 m2-es színpadot építettek fel. Illés Gabriella, a darab producere elmondta, hogy miután – eltérően a kőszínházaktól – nincs zsinórpadlás, így 30 mozgatott függesztési pontot kellett kiépíteniük. Ezek lehetővé teszik például, hogy látványos reptetéseket hajtsanak végre, de 5 függesztett hinta is feltűnik majd a színen.

A színpad érdekessége, hogy minden díszlet függesztve van, állványok, traverzek nem rontják így a színpadképet. A színpadba 2 süllyesztőt is beépítettek illetve a cirkusz-varieté világát idézendő lesz 2 gumiasztal, 1 trapéz és egy kínai rúd is. Látványos elemek sora tűnik fel az előadás során. Például fél perc alatt nő ki a színpadból 8 db 7 méteres paszuly, egy 4,5 méteres gondola “úszik” be a színpadra a nézőtéren át és feltűnik egy 16 méteres sárkány is, mellyel a főhősök küzdenek majd meg. A látványt teszi teljesebbé a színpad hátterében felépített 250 m2-es vetítő felület. A színpadon 200 db intelligens lámpa világít, melyek 400 m híd szerkezeten helyezkednek el, s a berendezések működtetéséhez 8 km kábelt használnak fel. A színháztechnikai mozgatásokhoz 6000 m kötelet, 300 db csigát és 400 db karabinert építettek be és felkerült a színpadra 2 db, 4.5 m átmérőjű szélgép is.

110 jelmez vonul a darab során, melyekhez összesen 2500 méternyi anyagot használtak fel. Csak Aquatánia ruhájához – mely 10 ember munkájának gyümölcse – 200 méter különféle anyagból készült. A háromfejű sárkány jelmeze 5 hét modellezés után 3 hét alatt készült el, s a tollak is egyedileg lettek válogatva, megfestve. A különböző plüssök speciális kötőgéppel készültek, egyedi tervezések alapján.  A darabban 30 különböző paróka tűnik majd fel a szereplők fején, a legnehezebb 2,5 kg, a leghosszabb a Dzsinn 180 cm-es hajkölteménye.

 

A zongoránál Rakonczai Viktor

Hien, A mese rólad szól című dalával indul az előadás, melynek 12 betétdalát A Játékkészítő vezető zeneszerzője, Rakonczai Viktor, szövegíróként Orbán Tamás jegyzi, mellettük zeneszerzőként feltűnik még Rácz Gergő és Dobrády Ákos, de Király Linda, Király Viktor és Bereczki Zoltán is ott van a szerzők között. Az előadást – minden alkalommal – élő zenekar kíséri, Rakonczai zongorajátéka mellett egy 4 fős popzenekar játszik, amelyet a Magyar Virtuózok Kamarazenekar 8 tagja egészít ki. 

 

Gundel Takács Gábor is feltűnik a színen

Parádés szereposztás és kiváló alkotógárda közös munkájaként jön létre A Játékkészítő. A darab címszerepét Alföldi Róbert alakítja, de feltűnik a színen – mások mellett – Oroszlán Szonja, Szabó Győző, Pokorny Lia, Bereczki Zoltán, Koltai Róbert, Király Viktor, Radics Gigi és Nagy Feró is. A darab írója – Illés Gabriella producer alapötlete nyomán – Divinyi Réka, rendezője Magács László. Művészeti vezetője Szabolcs János, jelmeztervezője Müller Kata, Rettentő Borodin világát pedig Lakatos Márk jegyzi. A produkció fotóit Éder Krisztián készíti. A teljes, mintegy 300 fős stáb tagjai egytől-egyig hazai szakemberek, kivéve a darab koreográfusát, a nemzetközi produkciókból, így például a Mamma Mia című film egyik alkotójaként ismert Nichola Treherne, aki ingázva a West End és Budapest között, az alkotói folyamat alatt több mint 10.000 km repülőutat tett meg oda-vissza.

A napokban csatlakozott a színész csapathoz Gundel Takács Gábor is. “Ő lesz Géza Bá’, a 6 és fél fejű sárkány feledik feje” – mesélte a producer. “Azért esett Gáborra a választás, mert a “feledik fej” folyamatosan kommentálja a sárkány küzdelmeit, így nagyon testhezálló a szerep” – tette hozzá Illés Gabriella.

A mozgalmas, táncosokkal és artistákkal gazdagon “fűszerezett” előadásban közreműködnek a Közép-Európa Táncszínház, Magyarország elsőként alakult táncszínházának tagjai illetve a MACIVA kiváló fiatal artistái is.

Továbbá két fiatal színész folyamatosan követi a próbafolyamatokat, akik bármikor képesek lesznek az esetleges “beugrásokra”. “A Broadway világában megszokott, hogy ún. understudy-k, helyettesítő színészek állnak készenlétben, ha esetleg valakit pótolni kell” – magyarázta a producer. “Ilyen esetre mi is készülünk, de bízom benne, hogy nem lesz rá szükség” – tette hozzá.