Figyelnék a telefonjainkat és a levelezésünket is

Terrorizmus elleni intézkedéscsomagról döntött a kormány – jelentette be tegnap, Pintér Sándor belügyminiszter. Áprilisra szeretnék elkészíteni a törvényjavaslatot, amelyhez a parlament soron kívüli eljárását kérik majd. A parlamenti pártokkal minél előbb egyeztetni akarnak. A tárcavezető által ismertetett javaslatok között szerepel a Terrorelhárítási Központ megerősítése, továbbá a magánszemélyek telefon és adatforgalmát is megfigyelhetnék bírói engedély mellett. Emellett a pénzmozgások követése, bankszámlák ellenőrzése is egyszerűbb lenne az új kétharmados jogszabály elfogadásával.

 

 Pintér Sándor belügyminiszter (b), Simicskó István honvédelmi miniszter (j) és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart az Országházban 2016. március 24-én. A belügyminiszter bejelentette: terrorizmus elleni intézkedéscsomag megalkotásáról döntött a kormány. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Pintér Sándor belügyminiszter (b), Simicskó István honvédelmi miniszter (j) és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart az Országházban 2016. március 24-én. A belügyminiszter bejelentette: terrorizmus elleni intézkedéscsomag megalkotásáról döntött a kormány. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Demokratikus Koalíció szerint felszámolja a maradék demokráciát: a terrorizmus elleni intézkedéscsomag.  Gréczy Zsolt szóvivő úgy véli, elfogadhatatlan minden olyan szándék, amely a magánlevelekbe, a bankszámlákba akar betekinteni, továbbá a Demokratikus Koalíció semmilyen törvényjavaslatot nem támogat, amely további hatalmat ad ennek a kormánynak- tette hozzá.

Önkényuralmi csomagként emlegeti a kormány újabb tervét a Párbeszéd Magyarországért . A párt szóvivője azt mondta, hogy a kormányzat a terrorveszélyre hivatkozva totális társadalmi kontrollt akar bevezetni, “hasonlóan Putyin Oroszországához és Erdogan Törökországához”.

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint a bejelentett terrorizmus elleni intézkedéscsomag valójában “egy önkényuralmi csomag, propaganda-szósszal leöntve”. A kormányzat a terrorveszélyre hivatkozva totális társadalmi kontrollt akar bevezetni, “hasonlóan Putyin Oroszországához és Erdogan Törökországához”.

A Magyar Liberális Párt szerint a kormánynak először bizonyítania kell ennek ellenkezőjét ahhoz, hogy támogatni lehessen azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a konkrét terrorveszély-helyzet vagy terrortámadás megelőzésének, elhárításának hatékonyságát szolgálják. Véleményük szerint ehhez még arra is szükség van, hogy a javaslatokat megfelelő alkotmányos garanciákkal bástyázzák körül, kizárva annak lehetőségét, hogy a kormány rendeltetésüktől eltérő célokra használja azokat.
Ha a Fidesz számára valóban a nemzet és polgárainak a biztonsága a fontos, s nem Orbán Viktor hatalmának kiterjesztése, akkor el kell fogadniuk ezeket a feltételeket – hangsúlyozzák. Az Orbán-rezsim egész eddigi működése kizárja azt, hogy az ellenzék ilyen alkotmányos biztosítékok nélkül, pusztán a kormány jóhiszeműségében bízva támogassa a rendkívüli intézkedéseket – fogalmaznak a közleményben.
Végül leszögezik, pártjuk változatlanul és határozottan elutasítja az alaptörvény olyan módosítását, és minden olyan törvényjavaslatot, amely ellenőrizetlen, korlátlan felhatalmazást adna az Orbán-kormánynak.

Az MSZP minden olyan intézkedési tervről tárgyal, amely a magyar emberek biztonságát szolgálja, de az ötpárti egyeztetésen való részvételük feltétele, hogy a kormány a javaslatait a helyzet súlyosságához mértem időben és írásban előre megküldi minden frakciónak.