Fényporszemek éjszakája – Irodalom, örömzene és képzőművészet- a New York Művész Páholyban

A New York Művész Páholy szezonzáró estjére június 16-án kerül sor: a Fényporszemek éjszakája című programon három fiatal, népszerű alkotó mutatkozik be: egy kiváló énekesnő, egy tehetséges festőművész és vadonatúj kötetével hazánk egyik legnépszerűbb írója. A nyári szünetet megelőzően a zene, a képzőművészet és az irodalom összefüggéseit mutatjuk be Jónás Vera dalszerző-énekes, Soós Kata festőművész és Grecsó Krisztián író társaságában a Világ Legszebb Kávéházában.  

A New York Művész Páholy látogatói megszokhatták, hogy estjeinken egyaránt fontosnak tartjuk, hogy emlékezzünk kultúránk kiemelkedő alkotóira és minél több kortárs, fiatal alkotót, tehetséges művészt is bemutassunk. Az utóbbi rendezőelv szerint a szezon utolsó estjén három különleges, fiatal vendégünk lesz. Az est során kiderül majd, hogyan inspirálja egymást a festőművész és az énekesnő, mit és hogyan olvas a dalszerző, és élőben hallhatjuk Jónás Verát zenélni, és egy közös dal erejéig Grecsó Krisztián is gitározik nekünk.

Jónás Vera, “a fiatal gitáros-énekes-zeneszerző első lemezével most olyan névjegyet tett az asztalra, amely belépőt jelent számára a mai legjobb énekesnők elitklubjába.” – írta 2013 októberében a Fidelio.hu kritikusa Jónás Veráról első lemezének bemutató koncertje után. Jónás Vera 2012-ben szerzett diplomát a London Centre of Contemporary Music-ban. Évek óta Londonban és Budapesten él és alkot, mindkét városban sokat koncertezik. Zenekarát, a Jónás Vera Experiment-et Dés Andrással és Csizmás Andrással alapította három évvel ezelőtt. Game című lemezüket 2013 őszén, egy nagy sikerű lemezbemutató koncert keretében mutatták be a Trafó színpadán. Május 20-án a Művészetek Palotájában léptek fel. Jónás Vera koncertjein saját szerzeményeit játssza, élő elektronikát használ, és saját magát kíséri gitáron. Game című albuma személyes könnyűzene, amely friss és érett zenei világba kalauzolja a hallgatóságot. Legújabb, Cold Fire című videoklipje április 28-án debütált a Recorder blogon:

Soós Kata festményein mindennapi életünk közösségi terei jelennek meg. Olyan helyek, ahol emberi csoportok töltenek naponta nem kevés időt, mégis hiányzik belőlük a személyes elem. Életünk uniformizált, közönyös színterei ezek, melyek nem otthonosak, mégis mindannyiunk számára ismerősek. Soós festményei előtt állva szinte halljuk, ahogy cipőnk koppanása visszhangzik a térben, ahol egyedül vagyunk, mert valamiért üzemen kívüli időben érkeztünk: nyitás előtt vagy zárás után, miután elment vagy mielőtt megérkezett volna bárki ide. – Soós Katalin 2004-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, ahol Gaál József volt a mestere. Emellett elvégezte az ELTE-TÁTK kulturális antropológia szakát is. 2000 óta tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületének. 2011-ben az MKE Doktori képzésében DLA fokozatott szerzett. Legutóbbi kiállítása Mosókonyha címmel május 6-án nyílt az A38 hajó kiállítóterében.

Grecsó Krisztián József Attila-díjas író-költő a kortárs irodalmi élet egyik legkarakteresebb alkotója. Öt évig élt Békéscsabán, ahol a Bárka folyóirat szerkesztője volt. Volt a Nők Lapja vezető szerkesztője és a Szépírók Társaságának alelnöke, 2009 óta az Élet és Irodalom próza és esszé rovatát vezeti. Első komolyabb irodalmi sikerét 2001-ben, Pletykaanyu című kötetével aratta. 2004-es Isten hozott című regénye többek között németül, csehül, szlovénül és törökül is megjelent. Drámáját, a Cigányokat 2010 óta Máté Gábor rendezésében játssza a budapesti Katona József Színház. A Mellettem elférsz című regénye 2012-ben elnyerte a rangos Aegon Művészeti Díjat, ami óriási elismerést és siket hozott mind a szakma, mind az olvasók részéről. A regény jelenleg a nyolcadik kiadásnál tart, a belőle készült színdarabot a bécsi Theater Brett mutatta be 2014 tavaszán. 2014. májusában megjelent vadonatúj kötete, a Megyek utánad, egy felnőtté válás jelenkori története, ami a szerelmi történetein meséli el a főhős, Daru életét.

———————————–

A helyszínen Jónás Vera Experiment című CD-je, illetve Grecsó Krisztián új kötete, a Megyek utánad 15% kedvezménnyel lesz megvásárolható.

A New York Művész Páholy június 16-i estjére a belépőjegy 1800 Ft-os áron a helyszínen váltható, ami egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

Kezdés: 19.00.

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eucímen lehet.

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Eseményeinkről, programjainkról minden információt megtalálnak Facebook oldalunkon: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy