4. Zsidó Művészeti Napok – művészeti sokszínűség

  1. május 25 – június 2. között ismét megérkezik a hazai kulturális élet kiemelkedő összművészeti eseménye a Zsidó Művészeti Napok (ZsiMü) a főváros kulturális tereibe. Az idén swing, jazz és popzenei koncertek, klezmer-operett, színházi előadások, filmvetítés, kiállítás és kortárstánc előadások színesítik a programkínálatot. Az előadók között ott lesz Jávori Ferenc és zenekara, Szulák Andrea, Szűcs Gabi, Kováts Kriszta, Szinetár Dóra, Náray Erika, Nyáry Krisztián, Mácsai Pál, Lukács Miklós, Horgas Eszter, Bálint András, Ónodi Eszter, Dés László, Dés András, Moran Magal, a Budapest Bar, a Budapest Ragtime Band, a Budapest Klezmer Band, a D’art és az Inversedance társulat.

Popswingsoul_Szőcs Gabi, Falusi Mariann, Váczi Eszter

A ZsiMü célkitűzése egész évben lendületben maradni, új tehetségeket felkutatni, és minél többet meríteni a zsidó és izraeli kultúra kifogyhatatlan tárházából. E gondolat mentén majd’ mindegyik művészeti ág képviselteti magát a ZsiMü ideje alatt, kiváló és népszerű alkotók tolmácsolásában immáron negyedik éve. A rendezvénysorozat minden programja bemutató is egyben, hagyományosan csak olyan produkciók kerülnek a ZsiMü sorozatába, melyeket itt is most először láthat a közönség.

Koncertek

Horgas Eszterrel május 25-én, 19 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban találkozhat a közönség, a képőművészet ihlette Szerelmes Chagall című esten. A fuvolaművész minden évben új és izgalmas zenei crossover bemutatóval lepi meg közönségét. Chagall életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat játszik majd. Az est különlegessége, hogy híres festő szerepében Bálint András, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel találkozhatnak a nézők.

A Budapest Bár koncertekben az a jó, hogy mindig más élményt nyújtanak. A Mazel Tov Budapest című esten a zenekar elsősorban zsidó származású zeneszerzők, szövegírók budapesti témájú dalaiból válogat. Seress Rezső, Zsüti, Fényes Szabolcs, Márkus Alfréd, Horváth Jenő dalait több generáció ismeri, és a Budapest Bárnak köszönhetően most új életre kelnek május 26-án, 19 órakor, a MOMkult Színháztermében, olyan kiváló énekesek felvonultatásával, mint Kiss Tibor, Lovasi András, Németh Juci, Behumi Dóri, Keleti András és Kollár-Klemencz László.

A Budapest Klezmer Band önálló koncertjét, Szeretsz engem? címmel május 27-én, 19 órától, szintén a MOMkult Színháztermében láthatja a közönség. A zenekar sajátos zenei kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumokat egészíti ki cigány- és népzenei elemekkel, amit egy csepp modernitással fűszereznek. A koncert a férfi-női kapcsolatok rejtelmeit, a kapcsolatok valódiságát és az igazi érzelmek hullámvasútját mutatja meg a nézőknek. Akik ezt megszemélyesítik: Szulák Andrea és Dunai Tamás.

Dés László friss, ez év elején alakult zenekara, a Dés László Free Sounds Quartet május 27-én, 19 órakor ad koncertet az Óbudai Társaskörben. A Szabad hangok a rögtönzés varázslata: a zenészek az amúgy is nagy zenei szabadsággal rendelkező jazz műfajnak végsőkig tágítják a kereteit. Csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével. A témák, a szerkezet, forma mind a pillanat szüleménye. A szopránszaxofon, a cimbalom, a gitár és az ütőhangszerek, vagyis Dés László, Lukács Miklós, Fenyvesi Márton és Dés András szabad összjátéka különleges zenei élményt ígér.

Izraeli származású, jelenleg Berlinben él, a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. AZ énekesnő hipnotikus zongorajátékával és lenyűgöző hangjával május 27-én, 19 órakor, a Columbus Hajó színpadán találkozhat a Zsidó Művészeti Napok közönsége. Zenéjében a folk rock műfajt keveri a gothic metal elemeivel – így jönnek létre dallamos, érzelmes, romantikus és erőteljes számai. Zenekarával, a brazil Marcos Feminellával, az izraeli Ishay Sommerrel és Shir-Ran Yinonnal valamint az olasz Federico Truzzival olyan legendás dalokat is játszanak, mint a Black Swan, az Under Your Bed, a One More Dance vagy éppen Leonard Cohen Halleluja című slágere.

 

Szinetár Dóra színésznő a közelmúltban megjelent Újratervezés című musical-lemezének záró dala a ”Szép Mesék, Rossz mesék”, mely koncertjének címét is adja. A válogatás albumon a tőle ikonikussá vált színházi dalok szerepelnek. Erről a lemezről is sok meghatározó dal hangzik majd el a május 30-án, 19 órakor kezdődő koncerten, a Frankel Leó utcai zsinagógában, de a színésznő egyéb kedvencei is felcsendülnek, a klasszikus musical-daloktól, a sanzonokon át, népszerű filmslágerekig.

Louis Armstrong a huszadik század zenei életének egyik legjelentősebb újítója, a jazz igazi királya, aki megjelenésével, hangjával és zenei tudásával máig nem talált méltó követőre. Az ő munkásságát eleveníti fel a Budapest Ragtime Band és vendégük, Ónodi Eszter színművész, valamint a Papa Fleigh zenekar május 30-án, 19 órától, a MOMkult Kupolában.

 

A ZsiMü történetében először áll közösen színpadra Falusi Mariann, Szűcs Gabi, Váczi Eszter és vendégük, Jávori Ferenc „Fegya”. Igazi gálakoncertre lehet számítani június 1-én, 19 órától a MOMkult Színháztermében. Stílusok és dalok közötti utazás lesz ez az este, ahol a művészek számára legkedvesebb és a közönség számára biztosan ismert dalokat éneklik, közös kalandra hívva a hallgatóságot a klezmer, pop, swing és soul világában.

Kováts Kriszta Jászai Mari-díjas színész-, énekesnő a 2018-ban bemutatott Álomfejtés után ismét egy álomvilágba kalauzol minket, ezúttal a mozi világába. Partnere most is a sokoldalú Farkas Gábriel, aki énekel, rajzol és Kováts Krisztával együtt színészként is megeleveníti a mozi világának nagy legendáit, Charlie Chaplintől Meryl Streepig, Marilyn Monroe-tól Dustin Hoffmanig, Greta Garbótól Woody Allenig, Ingrid Bergmantól Garas Dezsőig. A Zenemozi – Chaplintől Felliniig című lemezbemutató koncert a Budapest Jazz Clubban kap helyet, június 2-án 19:30-tól. Az est verseit Fábri Péter, zenéjét László Attila szerezte.

Színházi előadások

A világ első klezmer-operettjét, a Menyasszonytáncot újra műsorra tűzi a Budapesti Operettszínház, így a ZsiMü előzeteseként öt alkalommal lesz látható a legendás előadás, melyet idén Tel Aviv-i Operaházban is bemutat a társulat az izraeli Magyar Év keretében. Zeneszerzője Jávori Ferenc „Fegya”, a Budapest Klezmer Band pedig zenél is az előadásban. Május 17-én, 18-án és 19-én lesz látható a darab, többek közt Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter, Lehoczky Zsuzsa, Szulák Andrea és Kocsis Dénes főszereplésével, Béres Attila rendezésében. A hol megható, hol pedig drámaian feszült történet, a harmincas éveket idézve, egy erdélyi, román-magyar-zsidó kisvárosban játszódik. Szeretetreméltó, de természetesen esendő figurákkal, szívhezszóló és fergeteges ritmusú számokkal van tele a Menyasszonytánc, így nyújt felejthetetlen élményt.

Mácsai Pál Örkény István novelláiból olvas fel május 26-án, 16 és 19 órától a MOMkult Kupolában, Lukács Miklós pedig cimbalmon kíséri a színművészt az est során. Örkény egyperces novellái mára már szállóigék, a műfaj maga pedig fogalom. Az írásokban ott az apró darabokra hullt közös ideáink groteszk látványa, a banalitásokban pedig az élet titokzatos teljessége.

Képzavar címmel látványszínházi előadást mutat be két fiatal színész Ghitta Carell magyar származású Olaszországban híressé vált portréfotós emlékét idézve. Ghitta különleges retusálási technikájáról vált ismertté az üvegnegatívnak gyakran mindkét oldalát megkapargatta, hogy a modelljeinek legszebb arcát mutathassa meg fotográfiáin.

Életének történetéről nagyon kevés kézzelfogható emlék maradt. A fasiszta ország híres fotósaként élte túl a háborút. Fényképein láthatjuk Walt Disneyt, Mussolinit és a pápát is. Utolsó éveiben Izraelben találta meg a lelki békét. A zsidó származású egyedül élő asszony maga volt az érvényesülés, egyediség, egyéniség és az asszimiláció paradoxona.

A látványszínházi előadás Ghitta Carellnek, a photoshop ősanyjának állít emléket, Páder Petra és Borbás Gergő alkotópáros tolmácsolásában, Bitó János harmonikajátékának kíséretében május 27-én a Bethlen Téri Színházban.

Borítékolható szerelem a sokatmondó címe Náray Erika és Nyáry Krisztián estjének. Május 28-án, 19 órakor, a Budapest Jazz Clubban kel életre Nyáry tavaly megjelent, „Írjál és szeressél” című könyvének szerelmes gyűjtése. A kötetben 125, a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes levelei és azok keletkezésének történetei kaptak helyet. Ezekből válogatva született meg az előadás, melyben természetesen Náray Erika hangja és zenekara is szerepet kap.

Jól ismerjük az elegáns és briliáns vígjátékok, vagy a Pál utcai fiúk szerzőjét, Molnár Ferencet, de nem igazán ismerjük azt a szenvedélyes hangú, tisztán látó publicistát, aki a világhírű darabok hátterében, estéről-estére, magányosan, egy kávéházi asztal mellett egyéni hangvételű cikkekben írta meg, mondta el véleményét a körülötte lévő világról. Fesztbaum Béla lenyűgöző előadásával most ez is lehetséges lesz, méghozzá május 30-án, 19:30-tól, a Rózsavölgyi Szalonban. A Szülőfalum, Pest című darab ősbemutatóként kerül a nézők elé. Az estet 3 fős zenekar – Termes Rita, zongora, Farkas Izsák, hegedű és Simkó-Várnagy Mihály, cselló – kíséri, az elhangzó zenék Fesztbaum Béla szerzeményei.

Kiállítás, film

Gyermekrajzokból nyílik kiállítás május 26-án, 14:30-tól, a MOMKultban. Az Igazgyöngy Alapítvány az egyik leghátrányosabb helyzetű kistérség egyikében, Berettyóújfalu környékén működik, immár 20 éve. Céljuk egy befogadóbb, élhetőbb világ építése, ahol az esélyegyenlőség mindenki számára értelmezhető szükségletté válik. A program során a művészeti nevelés eszközeit is használják. A tárlatot Mácsai Pál színművész nyitja meg.

A ZsiMü közönsége is megnézheti Révész Bálint filmjét, a Nagyi Projektet, méghozzá május 28-án, 20 órától, a Puskin Moziban. A film három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának története. Ahogyan a fiúk bebarangolják Európát, a nagyik – egy angol kém, egy náci németországi táncosnő és egy magyar kommunista holokauszttúlélő – felelevenítik élményeiket, miközben egy virtuális utazás is kibontakozik a huszadik század történelmébe. A szellemes és friss hangvételű dokumentumfilm sikerrel szerepelt nemzetközi filmfesztiválokon, és elnyerte a magyar filmkritikusok legjobb dokumentumfilmnek járó díját. A vetítés utáni közönségtalálkozón Veiszer Alinda beszélget Bangó Margittal és unokájával.

A ZsiMü idén egy új műfajt is beemelt a rendezvénysorozat kommunikációjába, és Veiszer Alinda újságíró segítségével mini portrésorozatot készített a rendezvénysorozat sztárjaival. A sorozat epizódjai hétről hétre jelennek meg a Zsimü közösségi felületein.

Az eddig bemutatott részek itt tekinthetők meg:

Szulák Andrea: https://www.youtube.com/watch?v=jibrnvuqvcY&t=4s

Jávori Ferenc Fegya: https://www.youtube.com/watch?v=lfhaIukni_o

Nyáry Krisztián: https://www.youtube.com/watch?v=OTXM4j-FIkA&t=371s

Horgas Eszter: https://www.youtube.com/watch?v=3aH5XKnzMP0

 

 

 

 

Táncelőadások

Idén a gyerekeknek is készül a ZsiMü egy bemutatóval, méghozzá egy kortárs táncszínházzal épp gyereknapon, május 26-án 15 órától a Bethlen Téri Színházban. Két, egymásról mit sem tudó ikerlány véletlen találkozása egy nyári táborban – ki ne ismerné A két Lotti történetét? Most táncelőadás formájában élvezhetjük Erich Kästner világhírű regényét. A ZsiMü és az alkotók az író születésének 120. évfordulóját ünnepli ezzel a programmal. Az ifjúsági regény főszerepeit Bujdosó Anna, Hannah Eden, Monica Nemesio Garcia és Kiss Tamás táncolják, a koreográfus Varga Kinga. Kortárs amerikai szerző zenei montázsára készítette a Dart Társulat a családi összetartozás, a testvéri szeretet, a féltékenység és a megbocsátás témakörében az általános iskolásoknak szóló produkciót.

Ritkán láthatunk két ősbemutatót egy esten. Az Inversedance Fodor Zoltán Társulat művészei páratlan táncszínházi élményt garantálnak a június 2-án, Jeruzsálem Napján, az újonnan megnyílt Nemzeti Táncszínházban. A Phanta Rhei című esten a Társulat két nemzetközileg elismert vendégkoreográfusa által készített új alkotások láthatóak, melyek fontos társadalmi témákkal foglalkoznak létezésünk, mindennapi életünk kérdéseit boncolgatják a mozdulatok varázslatos nyelvén. Az Emanuel Gat Dance jelenlegi táncművésze, Juhász Péter koreográfiája alapgondolatát Seneca örökérvényű kérdései adják, az emberi viselkedést kutatja az idő és a pillanat értékének relációjában. Idan Sharabi, izraeli táncművész-koreográfus – a Batsheva Dance Company és a Nederlands Dans Theatre korábbi művésze – alkotóként első alkalommal készít darabot magyar társulat számára, a fizikai test korlátlan lehetőségeit vizsgálva.