Félelemben él a brit zsidóság

A brit zsidóság jelentős része félelemben él az antiszemita erőszak fellángolása miatt, ezért a brit kormánynak meg kell kétszereznie az antiszemitizmus kiirtására tett erőfeszítéseit – mondta vasárnap a brit belügyminiszter.

    Theresa May a 300 ezres brit zsidó közösség legnagyobb képviseleti szervezete, a Board of Deputies of British Jews rendezvényén vett részt, amelyen a párizsi vérengzés áldozatairól emlékeztek meg.
    May kijelentette: tudja, hogy nagyon sok brit zsidó aggódik családja, gyermekei, saját maga biztonságáért.
    “Soha nem gondoltam volna, hogy megérem azt napot, amikor az Egyesült Királyság zsidó közösségének tagjai azt mondják: félnek továbbra is itt élni” – fogalmazott a brit belügyminiszter.
    Teheresa May egy minapi felmérésre utalt, amely kimutatta, hogy a brit zsidóknak több mint a negyede fontolóra vette a kivándorlást Nagy-Britanniából az erősödő antiszemitizmus miatt.
    A Kampány az antiszemitizmus ellen nevű szervezet megbízásából a brit zsidó közösségen belül elvégzett átfogó közvélemény-kutatás adatai szerint a brit zsidóságnak több mint a fele úgy érzékeli, hogy az antiszemitizmus mértéke immár az 1930-as éveket idézi. A megkérdezettek 45 százaléka fenyegetve érzi magát és családját az iszlám szélsőségességtől, 58 százalékuk pedig nem bizonyos abban sem, hogy a zsidóságnak van hosszú távú jövője Európában.
    A felmérés kiterjedt a nem zsidó brit lakosság érzelmeire is. A megkérdezetteknek felsoroltak négy olyan állítást, amelyek gyakran visszatérnek az antiszemita retorikában. A kutatási adatok szerint az e külön felmérésbe bevont britek 45 százaléka értett egyet legalább egy ilyen állítással. A legtöbben, 25 százaléknyian azt az állítást tartották igaznak, hogy “a zsidók sokkal inkább pénzhajhászok, mint más britek”.
    Theresa May belügyminiszter a vasárnapi megemlékező rendezvényen külön is kitért az online felületeken terjedő antiszemita inzultusokra, amelyek a szavai szerint ugyanolyan fájdalmat okozhatnak, mint a hasonló, nem internetes megnyilvánulások.
    Ráadásul az internetes antiszemita tartalmak hosszú ideig hozzáférhetők, a Twitter üzenőportálon újból és újból terjeszthetők, és ezrek láthatják – mondta.
    A konzervatív párti politikus megemlítette az ellenzéki Munkáspárt egyik zsidó alsóházi képviselőjét, Luciana Bergert, aki ellen nemrégiben antiszemita támadások hulláma indult a Twitteren. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy ebben az ügyben szabadságvesztést elrendelő bírósági ítéletek születtek. Hozzátette: a kormányzati szakértők már felvették a kapcsolatot a legnagyobb közösségi portálok képviselőivel és a rendőrséggel annak meghatározására, hogy miképp lehet fellépni az ilyen jelenségek ellen.

Forrás:MTI