Ezek a sportok a legjobbak a 10 év alatti gyermekek számára

Már óvodáskorban fontos elkezdeni gyermekünk mozgáskultúrájának fejlesztését – árulta el a szakember. Ekkor még inkább a szülő választ sportágat, míg később, akár már alsó tagozattól a kicsik maguk is beleszólhatnak a döntésbe. De melyek lehetnek számukra a legmegfelelőbb mozgásformák? Ez a kérdés az iskola- és az ovikezdés hetében különösen aktuális.

„Általában a szülők döntése, hogy a gyermek hobbi- vagy versenyszinten kezd sportolni. Én azt támogatom, hogy óvodás- és kisiskoláskorban hobbiszinten próbáljon ki minél több sportágat a gyermek. Később innen lehet továbblépni a versenysport irányába” – mondja Szabó Tímea testnevelő és táncpedagógus, az Impulz Mozgásközpont vezetője. Szerinte ideális esetben a gyerkőc valamilyen táncot, harcművészetet és labdajátékot is kipróbál, mivel ezek szerepe óriási a mozgásfejlesztésben.

„Érdemes olyan sportot választani, melynek mozgásanyagában minél több keresztmozgás szerepel. Ennek során egyszerre használjuk a jobb és a bal agyféltekét is. Ilyenek például a különböző harcművészetekben alkalmazott kúszó-mászó mozgások. Ezek a testtudat javulása mellett a szellemi fejlődéshez is hozzájárulnak: ha 0-3 éves kor között kimaradnak, az akár tanulási nehézségek kialakulásához is vezethet” – árulta el.

De ugyanilyen jótékony hatással van a legkisebbek fizikumára a tánc, ami megerősíti a törzsizomzatot, így szerepe van a gerincferdülés megelőzésében, ráadásul a zenének köszönhetően fejleszti a ritmusérzéket is. A mezítlábas foglalkozások pedig az egészséges lábboltozat kialakulásához járulnak hozzá.

„Minden sport alapja az izomzat megfelelő tónusának kialakítása és az ízületek mozgásterjedelmének növelése nyújtások segítségével, ezáltal javul a hajlékonyság is. Ebben az életkorban legtöbbször játékos gyakorlatokon keresztül zajlik a mozgásfejlesztés, saját testsúlyos gyakorlatokkal, utánzó mozgásokkal készítjük fel a gyermekek izomzatát az idősebb kori terhelésre” – mondja Tímea.

Így az alsósoknak és az ovisoknak szóló foglalkozások elsősorban torna jellegűek, sokszor eszközök használatával zajlanak. Kezdetben a dobások gyakorlásánál labda helyette inkább a babzsák kerül elő. Alsó tagozatban már elkezdhető a labdás ügyességfejlesztés, az ugróiskolai gyakorlatok, a karikák használata.

Bemutatóórákon követhetjük nyomon a gyerek fejlődését

Az Impulzban a gyerekek változatos mozgásformákkal ismerkedhetnek meg: van itt capoeira, krav maga, jazzbalett, jóga és mozgásfejlesztő torna is. Az Európai Sporthét keretében most szeptember 23–30. között jelképes összegért lehet kipróbálni az órákat. Ha pedig a koronavírus második hulláma újra korlátozásokra kényszerít, a pénzt akkor sem veszítjük el: az órákat páros vagy egyéni foglalkozások válthatják fel.

Azt is megtudhattuk: a szülők túlnyomó része havi 7 és 15 ezer forint közötti összeget költ a gyermeke sportfoglalkozásaira, ami többnyire hetente két órát takar. De vajon honnan tudhatja a szülő, hogy gyermeke jó kezekben van, és valóban a megfelelő szakember foglalkozik-e vele?

„A legfontosabbnak az órát tartó pedagógus személyiségét tartom, különösen óvodás- és kisiskoláskorban. A szakmai tudás mellett ennek van a legnagyobb jelentősége a gyermekek körében. Sok szülő laikusként nem tudhatja, hogy ahova elviszi gyermekét, ott megfelelően fognak-e vele foglalkozni. Megelégszik azzal, hogy az oktató aranyos, ezért biztosan jó szakmailag is” – mondja Tímea, aki éppen azért tart bemutatóórákat is, hogy a szülők időről időre szembesülhessenek azzal, mennyit fejlődött a gyermekük a foglalkozások során.