Európai fesztiváldíj magyar fesztiváloknak

A Magyar Turizmus Zrt. tevékenységében kiemelt szerepet kap mind külföldön, mind belföldön a kulturális turizmus, ezen belül is a fesztiválturizmus.

A kulturális események, fesztiválok népszerűsítésére irányuló marketingtevékenységben a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai partnere a Magyar Fesztiválok Szövetsége. Az idei év legfontosabb együttműködése a 2014. március 3. és 30. között megtartott szakmai találkozósorozat, amelyben a 9 magyarországi turisztikai régió fesztiválgazdái, hatóságai, szálláshelyei és a fesztiválokhoz kötődő turisztikai szolgáltatók közösen határozták meg a jövő fesztiváljai kapcsán lehetséges együttműködési formákat. Ennek az együttműködésnek a folytatása az Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért Program Európa Fesztiválja díja, amelynek felhívását ezúton teszi közzé a Magyar Turizmus Zrt.:

Pályázatokat vár az Európai Fesztivál Szövetség

A Magyar Fesztivál Szövetség, mint az európai fesztiválminősítési program nemzeti csomópontja és koordinátora, várja magas színvonalú kulturális fesztiválok jelentkezését. A minősítést elnyerő fesztiválok közül az EFFE – Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért Program nemzetközi zsűrije választja ki az Európa Fesztiválja Díjat elnyerő fesztiválokat. A minősítést illetve a díjakat a művészeti elköteleződés, a helyi közösségbe való beágyazottság és az európai és nemzetközi dimenzió elvei alapján ítélik majd oda, s adják át 2015 őszén.

A pályázás online, angol nyelven, az effe.eu weboldalon lehetséges, november 15-ig.

A pályázással kapcsolatos tudnivalókról a Magyar Fesztivál Szövetség honlapja ad bővebb tájékoztatást.

A magyar fesztiválokat elbíráló zsűri tagjai: Baráti Kristóf hegedűművész, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Dr. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója, Szép Fruzsina, a Sziget Fesztivál programigazgatója és Vitézy Zsófia, a Brüsszeli Magyar Intézet igazgatója.

A nemzetközi zsűri elnökének kilétére a múlt héten derült fény: Vincent Baudriller, a Théâtre Vidy Lausanne jelenlegi, illetve az Avignon Fesztivál egykori igazgatója fogja koordinálni a nemzetközi zsűri munkáját.

Milyen előnyökkel jár az Európa Fesztiválja Díj a címet elnyerő fesztiválok számára?

Nyilvánosság

A legszínvonalasabb fesztiválokat bemutató, 2015 őszére elkészülő multimédiás kiadvány, valamint az Európai Uniós címmel járó presztízs ismertebbé teszi a címet elnyerő fesztiválokat az európai szakmai közösségben, valamint az európai közönség körében.

Kapcsolatteremtés

Az EFFE európai fesztiválokat egyesítő platformja nemzeti koordinációs csomópontok, különféle kulturális hálózatok, fesztiválszervezők, menedzserek, politikai döntéshozók kiterjedt hálózata. A címet elnyerő fesztiválok szervezői e platform révén könnyedén kezdeményezhetnek új projekteket, kivételes művészeti tehetségeket fedezhetnek fel – a szakmai együttműködés számtalan új lehetősége nyílik meg számukra.

Európai fesztiválközösség

A Nemzetközi Zsűri aktuális fesztiváltrendekről szóló beszámolói, véleményei, ajánlásai mintegy tájékozódási pontként szolgálhatnak a jövő sikeres fesztiválszervezői számára. Az EFFE vitaestek és egyéb nemzetközi események keretében tervezi közzétenni és megvitatni a fesztiválszervezés legsikeresebb módjait, legégetőbb kérdéseit.

Az Európai Unió társadalmi és művészeti értékeinek terjesztésében való részvétel lehetősége

A legsikeresebb fesztiválok szervezői az európai uniós döntéshozókkal közösen alakíthatják a kulturális politika jövőjét, értékes és elismert uniós partnerré avatva ezzel saját fesztiváljukat.