Erős főszezont vár az Európai Turisztikai Bizottság

A főszezon előtti időszakban az európai turizmus lendületes fejlődést mutatott, az Európán belüli és kívüli küldőpiacokról egyaránt nőtt a forgalom. Ennek hátterében a gazdasági fejlődés áll, főként a hagyományos nyugat-európai piacokon.

A European Tourism – Trends & Prospects című jelentést az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission) megbízásából készítő Tourism Economics az európai beutazások 2,7%-os növekedését prognosztizálja 2014-re. A jelentés részletes elemzést tartalmaz Európa részesedésének alakulásáról a legfontosabb régión kívüli küldőpiacok vonatkozásában. Ezek: az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Argentína, Brazília, India, Kína, Japán, az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország.

2014 első öt hónapjának statisztikái alapján idén várhatóan megszilárdul az európai turizmus növekedési tendenciája. A Tourism Economics szakértői tartós gazdasági növekedést várnak, ami a turisztikai kereslet további bővülését valószínűsíti Európában. A vendégek száma az országok többségében kissé gyorsabb ütemben növekszik, mint a vendégéjszakák száma – párhuzamosan a főutazást kiegészítő rövidebb utazások iránti kereslet erősödésével. Miközben úgy tűnik, Európának sikerült kihasználnia a nemzetközi turizmus világszerte tapasztalható élénkülését, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Európa versenytársai komoly erőfeszítéseket tesznek részesedésük növelésére.

Európán belül a hagyományos küldőpiacok jelentős mértékben járulnak hozzá a nemzetközi turizmus bővüléséhez. Növekszik többek közt a német vendégforgalom, összefüggésben a németek fogyasztási kedvének általános növekedésével, de a szakértők a brit, a francia és az olasz piac megerősödését is valószínűsítik. Az orosz kereslet növekedési üteme előreláthatólag mérséklődni fog, tükrözve az ukrán válsággal kapcsolatos bizonytalanságot és az oroszországi fogyasztók csökkenő bizalmát a gazdasági helyzetet illetően. Az Európán kívüli, tengeren túli küldőpiacokról érkező vendégforgalom növekedésének motorját továbbra is az Amerikai Egyesült Államokból érkező turisták jelentik.

Az ETC jelentése és annak magyar nyelvű összefoglalója letölthető a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól: http://szakmai.itthon.hu/statisztika.