Elkezdődött a temetési szertartás

 

nagyok

Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Áder János köztársasági elnök (j), valamint Boross Péter (j3), Medgyessy Péter (j4), Gyurcsány Ferenc (j5) és Bajnai Gordon (j6) volt kormányfők Horn Gyula néhai magyar miniszterelnök temetésén a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 2013. július 8-án. Horn Gyula életének 81. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben hunyt el június 19-én. A szocialista politikus 1994 és 1998 között volt Magyarország kormányfője. MTI Fotó: Beliczay László

Horn Gyula élete maga volt a 20. századi történelem, annak ellentmondásaival együtt, de amikor lehetősége volt, Magyarország és Európa sorsának alakítójává vált – mondta Katona Béla, az Országgyűlés korábbi elnöke a néhai miniszterelnök búcsúztatásán hétfőn a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

A Horn-kormány egykori minisztere úgy fogalmazott: Horn Gyula miniszterelnökként, államférfiként is megmaradt kisembernek. Nem volt tökéletes, hozott rossz döntéseket, de jó döntéseinek száma meghaladta a rosszakét, sikeres ember volt, igazi államférfi – mondta Katona Béla.     Horn Gyula volt az egyetlen olyan kormányfő a rendszerváltás után, aki jobb állapotban adta át az országot, mint amilyenben átvette – jelentette ki a korábbi szocialista házelnök.

Horn Gyula nélkül Európa és Németország újraegyesítése elképzelhetetlen lett volna, lehetővé tette a mesterségesen kettészakított földrész újraegyesítését – jelentette ki az Európai Parlament (EP) szocialista elnöke a volt kormányfő temetésén hétfőn Budapesten.

Martin Schulz a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben elmondta, a magyarok Európához tartoznak, és bár vannak idők, amikor “szétválasztatunk”, van olyan idő is, amikor ezen túl kell lépni.     “Horn Gyula lehetővé tette, hogy a szétválasztást magunk mögött hagyjuk. Most is el kell gondolkodni azon, hogy nincs-e ideje annak, hogy ezt magunk mögött hagyjuk” – fogalmazott a politikus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*