Elindult a Siófok térsége szennyvízprojekt

Átadták a munkaterületet, elindult a siófoki agglomeráció több mint 7 milliárd forintos, uniós és kormányzati támogatásból megvalósuló szennyvízelevező csatornarendszer-fejlesztése.

    Késmárki Tibor (független), Balatonendréd polgármestere kedden, a településen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a település 19 éve pályáz és tervezi a csatornahálózata kiépítését, aminek hiányában megállt a fejlődése. A Balaton törvény életbelépése óta ugyanis nem adható ki építési engedély megfelelő kapacitású csatornázottság, illetve kiépült szennyvíztisztás hiányában.
Kifejtette, hiába hozott létre Balatonendréd ipari területet, eddig nem akadt betelepülő vállalkozás, és a fiatalok sem tudtak építkezni.
Az eddig teljesen csatornázatlan, 1400 lakosú Balatonendréd várja hát leginkább a fejlesztéseket, és itt várható a legtöbb, 625 bekötés is a jövő év októberére elkészülő új csatornarendszerbe a polgármester beszámolója szerint.
A Siófokot, Balatonföldvárt, Zamárdit és Balatonendrédet érintő beruházás pályázatát a Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás nyerte.
A projekt keretében Siófokon új szennyvíztisztító telep is létesül.
A tervezésére és kivitelezésére kiírt tendert az EuroAszfalt Kft. és Colas Alterra Zrt. konzorciuma nyerte a Közbeszerzési Értesítőben megjelentek szerint az eredetileg becsült nettó 6,4 milliárd forint helyett, nettó 7,3 milliárd forintos ajánlattal.
Kiss Gábor, az EuroAszfalt fő építésvezetője elmondta, az új szennyvíztisztító telepen túl 28,3 kilométeren épül ki különböző típusú vezeték, 5,5 kilométer hosszan hajtanak végre csatornarendszer-rekonstrukciót, és öt települési átemelő létesül, s összesen 973 új ingatlan rákötésével számolnak.

Forrás:MTI