Elindítja különvonatát a csíksomlyói búcsúra a MÁV

Az idén hetedik alkalommal elinduló, kilenc kocsiból álló zarándokvonat péntek hajnalban gördül ki a Nyugati pályaudvarról, s Cegléd, Szolnok, Püspökladány, Debrecen, Érmihályfalva, Nagyvárad, Kolozsvár, Dés és Gyergyószentmiklós érintésével Madéfalváig viszi utasait. A vonat történetében először áll meg Debrecenben.

A Történelmi székely gyorssal érkezők a hagyományos csíksomlyói istentiszteletet követően pünkösdvasárnap a Karakó-völgyhídon és a lóvészi alagúton, valamint Gyimesközéplokon át a történelmi Magyarország egykori országhatárához, Gyimesbükkre és a legkeletibb MÁV-őrházban berendezett múzeumba, valamint a közeli Rákóczi-várhoz is ellátogathatnak. A Történelmi székely gyors június 9-én este érkezik vissza a Nyugati pályaudvarra.

A vasúttársaság kiemelte, hogy az idén “a magyarság egyik legnagyobb ünnepére” már két vonatot is a MÁV-Start különlegesen feldíszített mozdonyai húznak: a Történelmi székely gyorsot és az egyesítve közlekedő Össznemzeti székely gyors – Csíksomlyó expresszt. Közleményük szerint a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz közös szerelvénye maratoni útvonalon közlekedik majd. A Csíksomlyó expressz csütörtök éjjel Szombathelyről indul, majd Sopronon át péntek hajnalban a Keleti pályaudvarra érkezik. Itt egyesül a Székely gyorssal, és a tizenhat kocsiból álló két vonat immár Össznemzeti zarándokvonat – Székely gyors-Csíksomlyó expressz néven folytatja útját Debrecen és Kolozsvár érintésével a Csíki-medencébe.

A vonaton utazó mintegy 1100 zarándok a környező településeken szállhat meg, a csíksomlyói pünkösdvasárnapi szentmise után pedig Gyimesbükkre is ellátogathatnak. Az Össznemzeti zarándokvonat egy erdélyi körutazást követően, Brassó és Arad érintésével tér haza pünkösdhétfőn, a Csíksomlyó expressz pedig kedd reggel érkezik vissza Szombathelyre – olvasható a MÁV-Start közleményében.