Elektronikus parkolási matricát vezetnek be Bécsben

A sikeres tesztidőszak után szeptember 1-jétől egész Bécsben bevezetik a lakosság számára az elektronikus parkolási matricát. Az RFID-chippel és QR-kóddal is ellátott parkolási engedélyt nem kell évente cserélgetni, és tulajdonosváltáskor is maradhat a helyén.  

Két éven belül az összes hagyományos parkolási matricát elektronikusra cserélik az osztrák fővárosban. Az RFID-chippel és QR-kóddal is felszerelt matrica nem jelent pluszköltséget az autósoknak, az újfajta parkolási engedélyt a régi megújításakor, vagy új parkolási engedély igénylésekor, automatikusan küldi meg a gépjármű-tulajdonosoknak a városi önkormányzat.

Az e-matrica nem tartalmaz személyes adatokat, csupán egy azonosítószámot, amelyet leolvasáskor egy adatbanknak küld el a parkolóellenőr. Innen két másodpercen belül megkapja a matricához tartozó adatokat mint a rendszám, a jármű típusa valamint a parkolási engedély érvényessége.

Az új matrica előnye, hogy nem kell évente levakarni a szélvédőről, hogy a helyére kerülhessen az új, érvényes parkolási engedély. Szintén a helyén maradhat, ha új tulajdonoshoz kerül a gépjármű – ilyenkor csak az adatokat aktualizálják a központi adatbázisban. És elég egy matrica, ha ugyanahhoz a gépkocsihoz több kerületre is igényelnek parkolási engedélyt.

Az e-matricát 2015. november 1-je óta tesztelik Bécs 4. és 5. kerületében, eddig több mint hatezer gépjárművet láttak el vele. Mivel jól vizsgázott, és a lakossági visszajelzések is pozitívak, 2016. szeptember 1-jétől az osztrák főváros összes fizetős övezetében az elektronikus parkolási engedélyt vezetik be. Az átállás várhatóan két évig tart, addig a korábban kiadott lakossági parkolási matricák is érvényben maradnak.