Elege lett Basescunak

Az instabilitás tűzfészkének nevezte Magyarországot – a kisebbségi kérdésben –  Traian Basescu román államfő. A 11. Marosfői Nyári Egyetem megnyitóján, hozzátette, hogy Budapest politikája, nehézséget okoz a térség azon országainak, amelyekben magyar kisebbség él. A székelyföldi településen, a külhoni románság képviselőinek jelenlétében rendezett fórumon a román elnök kijelentette, hogy Romániában nem fog semmilyen autonóm térség alakulni. Kifejtette: azok, akik azt hiszik, hogy etnikai kritériumok alapján fogják az ország közigazgatását megszervezni, a sztálinistákkal tévesztik össze Románia vezetőit, mert csak a sztálinisták hoztak létre itt magyar autonóm tartományt- hangzott el a Klubrádióban.

Választási érdekekkel magyarázta Traian Basescu román államfő Magyarország “rendreutasításáról” szóló kijelentését az elnök egykori riválisa, Mircea Geoana (MIRSZEA DZSOÁNA)  volt külügyminiszter, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt  szenátora.   Traian Basescu egy székelyföldi fórumon azt mondta: Magyarország az “instabilitás tűzfészkévé” vált a kisebbségi kérdésben, Románia pedig vezető szerepet fog vállalni “Budapest rendreutasításában”

Bírálta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség  elnöke Traian Basescu román államfőt a Magyarországra vonatkozó nyilatkozata miatt, amely Kelemen szerint “túlméretezett és olajat önt a tűzre”.   Az RMDSZ elnöke elmondta: elfogadhatatlan és rossz előjelű, hogy Basescu közvetlenül fenyegeti Magyarországot. A román államfő a külhoni románság képviselőinek jelenlétében rendezett egyik székelyföldi fórumon kijelentette, hogy Magyarország az “instabilitás tűzfészkévé” vált a kisebbségi kérdésben, és Románia vezető szerepet fog vállalni Budapest rendreutasításában.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*