Egyszerűbben, gyorsabban busszal a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre májustól

A turistaszezonban a szokásosnál többen, gyorsabban szeretnének eljutni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ezért május 1-jétől, szerdától a jelenleginél sűrűbben, kibővített üzemidővel járnak a repülőtérre közlekedő 200E autóbuszok. Az sűrűbb menetrend a turistaszezon végéig, szeptember 30-ig lesz érvényben. Az egyik hajnali Nyugati pályaudvarról induló MÁV-Start vonathoz új csatlakozást biztosít a 900-as éjszakai busz, ezzel kínálva eljutási lehetőséget az első hajnali repülőjáratokhoz is. A 93-as járat egyes megállóit a 200E szolgálja ki a jövőben, a 93-as busz útvonala módosul.

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret a tavaszi-nyári turistaszezonban lényegesen többen közelítik meg vagy hagyják el tömegközlekedéssel, mint ősszel vagy télen. A 200E autóbusz az M3-as metró és a Budapest-Szolnok vasútvonal felől is eljutást biztosít a reptérre, s gyakran alakul ki zsúfoltság a járaton. Miután április elején a témában társadalmi egyeztetést folytattunk le és többségében támogató vélemények érkeztek a BKK által javasolt változtatás kapcsán, a kényelmesebb és gyorsabb utazás érdekében május 1-jével átalakítjuk a 200E és kapcsolódó járatok közlekedését.

Hajnali órák: jobb vasúti csatlakozás, korábbi első indulások

A 900-as éjszakai autóbusz a Dél-pesti autóbuszgarázst köti össze a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér 2-es termináljával. A közelmúltban a MÁV-Start átalakította a vasúti menetrendet, így jelenleg 3:08-kor is indul vonat a Nyugati pályaudvarról Ferihegy irányába. A hajnalban felszálló első repülőgépek (például a 6 óra körül induló számos fapados járat) könnyebb elérése érdekében 2013. május 1-jétől egy újabb, a hajnali vonathoz csatlakozó indulást iktatunk be Ferihegy vasútállomástól a repülőtérre a 900-as busz menetrendjébe. A Nyugatiból induló 3:08-as vonattal és a csatlakozó 900-as busszal így fél óra alatt, 3:40-re érhetnek utasaink a repülőtér 2-es termináljához.

Május 1-jétől, szerdától új menetrendet vezetünk be a 200E busz közlekedésében. A járat menetrendjét a repülőgépek közlekedési rendjét és a szezonális utasforgalmat figyelembe véve alakítjuk át. A korareggeli repülőgépekkel indulók gyors kijutását segítjük azzal, hogy több mint egy órával, hajnali 4 órára előrehozzuk a buszok üzemkezdetét. Az első két járat 4 órakor és 4:30-kor a Határ út M végállomásról indul, ahol kényelmesen, azonos peronról lehet átszállni a reptéri járatra a belvárosból érkező éjszakai 914-es, 914A, 950-es és 950A autóbuszokról.

Nappal: sűrűbb közlekedés, óriási kínálatbővülés

A 200E a nap nagy részében lényegesen gyakrabban közlekedik majd. A turistaszezonban a buszok 10 helyett 7-8 percenként követik majd egymást reggel 7 és este 20 óra között. Az óránként felkínált kapacitás mintegy 33 százalékkal nő, ezáltal csökken az esetenként kialakuló zsúfoltság, kényelmesebb, komfortosabb utazási lehetőséget teremtünk a reptérre igyekvőknek.

Este, késő este: sűrűbb közlekedés, jobb éjszakai csatlakozás

Esténként is jelentős kínálatbővülést vezetünk be a 200E menetrendjében: megkétszerezzük az indulások számát és így az esti órákban 20 helyett 10 percenként járnak majd a buszok. Az indulási időpontokat úgy alakítjuk ki, hogy a reptérről érkezőknek a Kőbánya-Kispest M végállomásra érkező utolsó M3-as metró is elérhető legyen.

A késő este leszálló repülőgépek utasai gyorsabban, kényelmesebben juthatnak be a belvárosba, a busz üzemidejét ugyanis jelentősen meghosszabbítjuk. Az utolsó 200E éjfél után, 0:21-kor indul majd a Liszt Ferenc Airport 2 végállomásról. Az utolsó öt járat – Kőbánya-Kispest M érintésével – egészen a Határ út M-ig közlekedik, mivel ezekhez már nem csatlakozik M3-as metró, így a Határ útnál azonos peronon lehet majd átszállni a belvárosba tartó éjszakai 914-es, 914A, 950-es és 950A járatokra.

A 93-as busz változásai

2013. május 1-jétől a 93-as autóbusz útvonala lerövidül. Az utasszámlálási adatok szerint a Kőbánya-Kispest M-től Pestszentlőrinc számos lakóövezetének érintésével a repülőtér utasforgalmat már nem bonyolító 1-es termináljáig járó buszok utazóközönsége Pestszentlőrinc központja és a jelenlegi végállomás között jelentősen lecsökkent, köszönhetően az 1-es terminál bezárásának. Munkanapokon a járat kihasználtsága ezen a szakaszon csúcsidőben 20, csúcsidőn kívül pedig alig 10 százalék; ez utóbbi buszonként legfeljebb 7 utast jelent. Üzemi ráfordításaink racionalizálása, a zsúfolt 200E sűrítésének finanszírozhatósága érdekében a 93-as járat útvonalát lerövidítjük: május 1-jétől a buszok rövidebb útvonalon, Kőbánya-Kispest M és Pestszentlőrinc, Fedezék utca között közlekednek. Innen a reptérre a 200E buszra átszállva lehet majd eljutni, amely a 93-as busz felhagyott szakaszán lévő megállóhelyeket – Billentyű utca, Csévéző utca, Ferihegy vasútállomás – is kiszolgálja majd. A 93-as ugyanakkor a továbbiakban is eljutást biztosít Kispest felől a Havanna utcai lakótelephez, a XVIII. kerület centrumához és a Ráday Gedeon utca környéki lakóterületek felé.

A 93-as busz új menetrendjében az indulási időpontokat úgy határozzuk meg, hogy hogy az illeszkedjék mind az M3-as metró, mind a 200E busz közlekedéséhez. A Fedezék utcától továbbutazókra tekintettel az új pestszentlőrinci végállomásnál kedvező csatlakozási lehetőset alakítunk ki a 93-as és a 200E autóbuszok között. Szemeretelep vasútállomás felől a XVIII. kerület központjához a 93-as járaton kívül 183-as autóbuszokkal is lehetséges utazni, melyek közvetlen kapcsolatot nyújtanak.

Módosul a járat üzemideje is: az első autóbusz a pestszentlőrinci végállomásról a jelenlegi közlekedési rendhez képest minden nap későbbi időpontban, hétköznap 5:13-kor, hétvégén 5:53-kor indul, Kőbánya-Kispest M irányából az 5:30 óra körüli üzemkezdés megmarad. Az utolsó autóbuszok minden nap egységesen Kőbánya-Kispest M-től 20:55-kor, Pestszentlőrinc, Fedezék utcától 20:23-kor indulnak.

Társadalmi egyeztetés, közeljövőbeli tervek

A tervezett változásokkal kapcsolatban áprilisban lefolytatott társadalmi egyeztetés során több olyan javaslatot kaptunk, hogy a 93-as autóbuszt vonjuk össze a Pestszentlőrinc, Szarvas csárda tértől a Szemeretelep vasútállomásig közlekedő, Szemeretelep családi házas övezetét hurokszerűen feltáró 183-as járattal, hogy ezáltal bővülő eljutási lehetőséget nyújthassunk a XVIII. kerületben. A két autóbusz-vonal összekapcsolásának lehetőségét a Budapesti Közlekedési Központ megvizsgálja, fontosnak tartjuk ugyanis, hogy Szemeretelep lakóövezete és a Szemeretelep vasútállomás kedvezőbb, az utasforgalmi igényekhez igazodó tömegközlekedési kapcsolatokban részesüljön.

A 93-as, a 200E és a 900-as buszok új menetrendjei hamarosan elérhetőek lesznek a BKK honlapján.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*