Egyszerű többséggel fogadható el az energiahatékonyságról szóló törvényjavaslat

Nem igényel sarkalatos szabályozást az energiahatékonyságról szóló törvényjavaslat elfogadása az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága szerint.

    A gazdasági bizottság korábban egy olyan változtatást kezdeményezett az előterjesztésen, amely kétharmados támogatáshoz kötötte volna a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalról szóló törvény egy passzusának megváltoztatását, amely a hivatal feladatai közé sorolja az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásának ellenőrzését.
    A törvényalkotási bizottság azonban csütörtöki ülésén úgy határozott, nem szükséges kodifikálni a hivatal feladatkörének bővítését, az említett feladatot így is el kell látnia. A testület többsége úgy szavazott: az előterjesztésből kerüljön ki a sarkalatos passzus.
    Többek között Staudt Gábor (Jobbik) szerint kétharmados szabályt szeretne megkerülni a jogalkotó. Hiszékeny Dezső (MSZP) és Fodor Gábor (független) egyaránt “alibijavaslatnak” ítélte az előterjesztést, amely szerintük nem viszi előrébb az energiahatékonyság ügyét.
    Tóth Bertalan (MSZP) megkésettnek ítélte a javaslat benyújtását, hiszen a szükséges uniós irányelveket már régen be kellett volna építeni a magyar jogrendszerbe. Szerinte a jogszabályt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásának hatására “tákolta össze” gyorsan a kormány.
    Szabó Zsolt, a fejlesztési tárca államtitkára közölte: az uniós tagállamok közül még csak nyolcban fogadták el az energiahatékonysági javaslatot. Célnak nevezte, hogy sem a kis- és közepes vállalatokat, sem a nagyobbakat és a lakosságot se sújtsák többletteherrel, ugyanakkor az unió által 2020-ig és 2030-ig szabott kötelezettségeknek eleget tenne az ország, ehhez biztosít keretet az előterjesztés.

Forrás:MTI