„Egyelőre bennünk maradt a jó köridő”

Számos gonddal küzd a BMW Racing Team Toth mindkét versenyzője Assenben a Superbike-vb csúcskategóriájában

Számos gonddal küzd a BMW Racing Team Toth mindkét versenyzője Assenben a Superbike-vb csúcskategóriájában

Elképesztően nehéz két szabadedzésen van túl az asseni versenyhétvégén a BMW Racing Team Toth. A Superbike világbajnokság csúcskategóriájában induló magyar csapat mindkét pilótája – ifjabb Tóth Imre és Sebestyén Péter – technikai gondokkal küzdött, ám a BMW által küldött szakember segítségével lassan megtalálják az optimális beállításokat. Úgy vélik, ennél jóval többre képesek, ám még mindig csiszolni kell a stílusukat, hogy ki tudják hozni a motorjaikban és bennük rejlő eredményeket.

Immár harmadik futamát teljesíti a BMW Racing Team Toth két magyar versenyzője a Superbike-világbajnokság csúcskategóriájában. A csapat újoncként rengeteg problémával szembesült a pénteki két szabadedzésen is, ám a BMW telemetriás szakemberének érkeztével megoldódhatnak a beállítási gondok. Mindketten képesek voltak felgyorsulni a második edzés végére, ám Sebestyén Péter egy újabb technikai hiba – az akkumulátora menet közben felmondta a szolgálatot – miatt egyelőre kicsúszott a limitidőn kívülre. Abban mindkét versenyző egyetértett, hogy elsősorban a stílusukat kell minél hamarabb a BMW-hez alakítaniuk, hogy a középmezőnyhöz felzárkózhassanak.

Az eddig nagyon kevés ezres tapasztalattal rendelkező Sebestyén Péter vázgeometriai problémákkal küzd elsősorban, ám ennek ellenére bízik abban, hogy nemcsak kvalifikálja magát a vasárnapi futamokra, hanem első vb-pontjaiért is harcolhat majd.

„Nagyon nehéz napon vagyunk túl, egyszerűen nem találjuk az optimális beállításokat. A vázgeometriai gondok miatt hiába változtattunk egy szakember segítségével a futóművön, nem tudtam kimotorozni a BMW-ben rejlő lehetőségeket. Pontosan tudom, hogy a stílusomon is jelentősen változtatnom kell, hiszen a 125-ös időkhöz hasonlóan most is sokat fektetem a motort. Noha délután sokat javítottam a köridőmön, és sokáig úgy tűnt, a limitet is megfutom, ám az edzés vége felé megállt a motor, és kiderült, ezúttal az akkumulátor mondta fel a szolgálatot. Egyelőre bennünk maradt a jó köridő, de a szombati tréningen ki fogom harcolni a futamokon való indulás jogát”– árulta el a 19 éves motoros.

Ifjabb Tóth Imre már nagyon várta, hogy egyik kedvenc pályáján ülhessen fel a BMW-re, ám egyelőre ő sem tudta azt az időt kimotorozni magából, ami pedig benne van. Nagyon hisz abban, hogy a BMW által küldött szakember segítségével végre rátalálnak a motor optimális beállításaira.

„Noha szeretek esőben motorozni, most mégis örültem annak, hogy mindkét edzést száraz pályán teljesíthettük. Megérkezett a BMW telemetriás szakembere a csapathoz, így nagyon bízom benne, hogy a segítségével orvosolni tudjuk majd a gondjainkat. Abban már értünk el eredményt, hogy délutánra már nem pattogott a motorom hátulja a kanyarokból kijőve, és elindultunk a jó irányba. A BMW máris kezelhetőbbé vált, és most egy kisebb változtatást csinálunk a beállításon, és ha az bejön, akkor már csak rajtam múlik a jó eredmény. Nagyon fontos, hogy minél többet motorozhassak, mert a stílusom folyamatosan idomul a BMW-hez, ráadásul az optimális féktávokat is kezdem megérezni, így Petivel teljesen egyetértve úgy vélem, még bennünk van a jó köridő, de azon vagyunk, hogy már szombaton javítsunk a helyezéseinken” – jelentette ki Imi.

A hétvége menetrendje

Péntek (április 25.)

11.45 – 12.30 Superbike első szabadedzés

Eredmény: 1. Jonathan Rea (brit, Honda CBR1000RR) 1:36.549, 2. Loris Baz (francia, Kawasaki ZX-10R) 1:36.662, 3. Davide Giugliano (olasz, Ducati 1199 Panigale R) 1:36.804, … 24. Ifjabb Tóth Imre (magyar, BMW S1000 RR) 1:40.924, … 27. Sebestyén Péter (magyar, BMW S1000 RR EVO) 1:43.609.

15.30 – 16.15 Superbike második szabadedzés

Eredmény: 1. Davide Giugliano (olasz, Ducati 1199 Panigale R) 1:35.396, 2. Jonathan Rea (brit, Honda CBR1000RR) 1:35.880, 3. Tom Sykes (brit, Kawasaki ZX-10R) 1:36.146, … 25. Ifjabb Tóth Imre (magyar, BMW S1000 RR) 1:40.189, … 28. Sebestyén Péter (magyar, BMW S1000 RR EVO) 1:42.863.

Szombat (április 26.)

9.45 – 10.30 Superbike harmadik szabadedzés

12.30 – 13.00 Superbike negyedik szabadedzés

15.00 – 15.40 Superbike időmérő, Superpole (SP1 + SP2)

Vasárnap (április 27.)

8.40 – 8.55 Superbike warm up

10.30 – Superbike első futam

13.10 – Superbike második futam