Egy város, egy könyv-Botránykönyvet osztogatnak Bécsben

tc_boyle_foto_hanserverlagAz „Egy város, egy könyv” című akció keretében T.C. Boyle „The Tortilla Curtain” című regényéhez juthatnak hozzá ingyen a bécsiek. A megjelenésekor sok port felkavaró írás ma már az amerikai társadalomkritika egyik alapművének számít és egyetemeken oktatják. 

 

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg 2013. szeptember 10. és 13. között Bécsben az „Egy város, egy könyv” című akciót, amelynek keretében 100 ezer könyvet osztanak szét a városlakóknak, hogy ezzel is népszerűsítsék az olvasást. Nick Hornby, Kertész Imre és Rafik Schami után idén az amerikai íróra, Tom Coraghessan Boyle-ra esett a könyvről döntő bécsi főpolgármester valamint az akciót felkaroló Echo Verlag választása.

„Az egyre szélesedő bérolló és az illegális bevándorlás sajnos Ausztriában is aktuális téma” – mondja Michael Häupl, Bécs főpolgármestere a döntés kapcsán. T. C. Boyle „The Tortilla Curtain” című regénye két amerikai család életét mutatja be. Mossbacherék a tipikus középosztály mindennapjait élik egy Los Angeleshez közeli városkában, míg Candido és felesége, América, illegális bevándorlók Mexikóból, akik azért jöttek Amerikába, hogy egy jobb életet élhessenek. Tévéről álmodnak és egy saját lakásról. A két család története többször is keresztezi egymást, Boyle pedig a perspektívák váltogatásával mutatja be a két oldal életét – anélkül, hogy ítélkezne. A könyv 1995-ös megjelenését heves viták kísérték, mára viszont az amerikai társadalomkritika egyik klasszikusává vált és egyetemeken, főiskolákon oktatják.

Az „Egy város, egy könyv” című akció keretében a közönség több alkalommal is találkozhat a szerzővel, aki különböző bécsi helyszíneken dedikálja regényét.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*