Egy perc történelem

Nemcsak a turisták egyik kedvenc helye az 1400-as években épített Gyulai vár. Udvarán ma koncertek és rendezvények kapnak helyet, bejáratánál hófehér csipkés ruhában pózolnak menyasszonyok, így kívánják az örökkévalóságnak megőrizni a pillanatot, amelyre évekig készülnek.

A lélegzetelállító kilátással bíró középkori téglavár, csak egy része a korábbi hatalmas várnak, amely Közép-Kelet Európa egyetlen épen maradt, síkvidéki, gótikus téglavára.  Maróti János macsói bán 1403 után kezdte építeni, ami a vizes talaj miatt nem kis szakmai tudást igényelt. Úgy tudjuk az ásatásoknak és a késöbbi feljegyzéseknek köszönhetően a talajszinttől mintegy öt méter mélyen kihegyezett tölgyfa cölöpöket vertek le, majd ezekre helyezték a a terméskő falakat két méter magasságig.  Az építkezés nehézkesen folyt, az állandó harcoknak köszönhetően, így a Gyulai Várat vélhetően Maróti László, a macsói bán fia fejezte be.

A fennmaradt, felújított várrészlet óriási bástyával, széles várfallal, szűk ajtókkal és ablakokkal mindenképpen gondolatébresztő hatással bír. A továbbgondolásban a vár belsejében található kortörténeti kiállítás segít, dokumentumfilmek, rajzok, tanulmányok válaszolnak a bennünk felmerülő kérdésekre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*