Egy hajóban a régi riválissal

untitledVajda Attila az aktív pihenést választotta szeptemberre. Olimpiai bajnok kenusunk a németek egykori sztárja, Andreas Dittmer meghívására a hétvégén részt vett az 1. Baltic Outrigger Challengen, amelyen 104 kilométert evezve két egység versengett a Balti-tengeren.

A sikeres moszkvai világbajnokság után újabb izgalmakat keresett magának a szegediek kiváló kenusa, Vajda Attila. Peking hőse a háromszoros olimpiai bajnok Andreas Dittmer meghívására részt vett az 1. Baltic Outrigger Challengen, amely a dániai Bornholme szigetéről induló és a német Rügen szigetén lévő Sellinbe érkező 104 kilométeres viadal. A versenyt két német kenusokból és kajakosokból álló egység teljesítette, Vajda a Dittmer-féle hajóba kapott meghívást, amelyik végül második lett. A szabályok szerint az outrigger hajókban evező versenyzők 40 perc lapátolás után 20 perc pihenőidőt kaptak a kísérőhajókban, hármasával váltották egymást a tagok a verseny során.

„És ez a váltás adta a verseny pikantériáját, hiszen a 16-17 fokos vízbe ugorva kellett a cseréket végrehajtani. Hát mit mondjak, elég sokkoló volt! – mesélte Vajda Attila, aki ettől függetlenül élvezte a verseny minden pillanatát. – Jó érzés volt úgy evezni, hogy nem „éheztem el” a vízen. Mindössze egyszer, az utolsó váltásnál görcsölt be mindkét kezem, ami nem csoda, hiszen összességében hét órát eveztem.”

A hajók alig több mint kilenc óra alatt teljesítették a 104 kilométert, amit – viszonyításképpen – a komp több mint négy óra alatt tesz meg.

„Bár nagyon jó hangulatú verseny volt, azért ez nem az a buli kategória. Tisztességesen fel kell készülni rá, mert tényleg kemény kihívást jelent a versenyzőknek. Ha Dittmerék jövőre is belevágnak, úgy tervezem, hogy jó pár magyar versenyzőt magammal viszek, igazi presztízscsatákat lehetne vívni a Balti-tengeren – magyarázta Vajda, aki a most következő hétvégét sem tölti tétlenül, szponzora, a Vajda cég meghívására Szardínián vesz részt egy újabb outrigger viadalon.