Dobogós nyitány a Jänner Rallyen

Klaus Motorsport – 32. Jänner Rallye, 2015. január 4-6.

Klausz Kristóf – Kecskeméti Balázs, Renault Clio R3

Sikerrel abszolválta a 2015-ös EB szezon első megmérettetését a Klausz Kristóf – Kecskeméti Balázs duó. A Renault Clio R3-assal versenyző alakulat a január 4-6-ai, 32. Jänner Rallyen képviselte hazánk színeit. Embert próbáló körülmények uralkodtak a versenyhelyszínen, de Klauszék okosan, hiba nélkül meneteltek és gurultak át végül a célvonalon. Teljesítményük a 3. helyet jelentette az EB és az Osztrák Bajnokság RC 3 kategóriájának értékelésében is.

Klausz Kristóf: A Szilveszter Rallye számomra nem csak egy év végi örömautózás volt, hanem egyben egy teszt is az Európa Bajnokság nyitófutamára. Igaz, az aszfalton való autózás nem passzolt azokhoz a körülményekhez, ami Ausztriába várt ránk, de arra legalább jó volt a hungaroringi derbi, hogy a Clion kijöjjenek a hibák és egy kicsit én is visszarázódjak a ritmusba.

Habár a helyismeretünk megkönnyítette a feladatunkat a hét eleji Jänner Rallye, a pályákon uralkodó körülmények, versenyzőként teljesen újak voltak számunkra. Hiába frissítettük fel, dolgoztuk át a tavalyi itinerünket, új köntösbe kellett csomagolni az információkat az éles küzdelmek kezdetére, hiszen a folyamatos havazás megváltoztatta a terepet.

Ennek ellenére, a vasárnapi kvalifikáción a 3. legjobb időt autóztuk a kategóriánkban, s így előkelő rajtidőt is ki tudtunk harcolni magunknak. Hétfő reggel megfontoltabban, a biztonságra törekedve kezdtük a menetelést, hogy felmérhessük, mire is számíthatunk. Jó taktikát választottunk, hiszen a pályák teljesen jegesek, havasak voltak. Nagyon nehezen tudtunk haladni, főleg domboldalnak felfelé – viszont így is nagyon élveztük a versenyzést, és rengeteg tapasztalatot is szereztünk. A nap folyamán azonban törekedtünk a gyorsulásra, az ellenfelek utolérésére.

Az EB és az Osztrák Bajnokság keretein belül is a kategória 3. pozícióját sikerült megszereznünk, amivel meg is vagyok elégedve. Rögtön az újév első napjaiban kellett kiutazni erre a versenyre, ami ráadásul az egyik legnehezebb próba az idény során, mi mégis tisztességesen helyt álltunk és 27 pontot zsebeltünk be. Bizakodva állunk így a következő futam előtt, ami Lettországban, Liepajaban lesz, február 6-8-a között.