Díjátadás az MR Zenei Együtteseknél

Az Év Énekese és ezzel a Vásárhelyi Zoltán-díjjal kitüntetett énekkari tagja Süveges Katalin énekkari művész, az Év Muzsikusa és az ezzel járó Dohnányi Ernő-díj kitüntetettje pedig Soós Levente, az MR Szimfonikusok oboaművésze lett.

Az MR Zenei Együtteseknél idén az Év Énekese és ezzel a Vásárhelyi Zoltán-díjjal kitüntetett énekkari tagja Süveges Katalin énekkari művész, az Év Muzsikusa és az ezzel járó Dohnányi Ernő-díj kitüntetettje pedig Soós Levente oboaművész lett.

A Dohnányi Ernő-díjat Dr. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója, a Vásárhelyi Zoltán-díjat pedig Doncsev András, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének vezetője adta át ünnepélyes keretek között a két együttes évadnyitó koncertjeit követően.

A díjakat, amelyeket közel három évtizede a hivatásos szimfonikus zenekarok és énekkarok művészi célkitűzéseinek megvalósításában kiemelkedő szerepet játszó tagok részére alapítottak, a rádió két emblematikus muzsikusáról nevezték el: Dohnányi Ernő a rádiózenekar alapító karmestere, Vásárhelyi Zoltán az énekkar karnagya volt. Az együttesek művészei titkos szavazás alapján ítélik oda a kitüntetéseket.

Soós Levente a díjjal kapcsolatosan kiemelte: „Előadóművészként fontos számomra a munkámmal kapcsolatos visszajelzés. Ez a díj azért is különleges nekem, mivel a kollégáim megbecsülését jelzi, ami erőt és önbizalmat ad a jövőbeni közös sikerek eléréséhez.”

 Süveges Katalin elmondta: „Nagyon boldog vagyok, hogy az énekkar 2014-ben nekem ítélte a Vásárhelyi Zoltán-díjat. Még nagyobb megtiszteltetésnek érzem, ha a rádióénekkar valamikori és jelenlegi tagságának tehetségére és az énekkari művész kollégák magas színvonalú énekesi teljesítményére gondolok. Még egyszer nagyon köszönöm.”

 Soós Levente, az MR Szimfonikusok oboaművésze, szólamvezető

  • 1986-ban szerezte meg diplomáját a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia oboa szakán és ugyanebben az évben Bukarestben az országos oboaverseny első díjasa lett.
  • 1987-től 1990-ig a Konstancai Szimfonikus Zenekarban, 1990-től 2000-ig pedig a Marosvásárhelyi Filharmonikus Zenekarban játszott.
  • 2000-től a Miskolci Szimfonikus Zenekar oboistája. 2001. és 2007. között Nyíregyházán a Művészeti Szakiskola tanára.
  • 2009-től a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első oboistája és szólamvezetője.
  • Magyarország, Románia, Szlovákia és Írország több városában lépett fel szólistaként. Haydn, Vivaldi, Dittersdorf, Richard Strauss, Bellini oboaversenyeit, illetve Bach d-moll kettősversenyét adta elő nagy sikerrel.

Süveges Katalin, az MR Énekkar énekkari művésze

  • Gyermekkori zongoratanulmányok és iskolai énekversenyek után végül más területen szerezett felsőfokú végzettséget, de a főiskolai évek alatt magántanárok segítségével folyamatosan képezte hangját.
  • 1984-től a Magyar Állami Operaház Énekkarában énekelt.
  • Ugyancsak 1984-től az Állami Énekkar néven megalakult, jelenleg Nemzeti Énekkar néven ismert együttesben dolgozott.
  • 1989-ben lett a Magyar Rádió Énekkarának tagja, ahol az alt szólamban mai napig örömmel és elhivatottsággal végzi munkáját.
  • Az énekkari munka mellett folyamatosan képzi magát, jelenleg is az egri Eszterházy Károly Főiskola hallgatója.