Defibrillátorok a bécsi metróállomásokon

Defibrillátorokat szerelnek fel a legforgalmasabb metróállomásokon Bécsben, hogy hirtelen szívhalál esetén a laikusok is azonnal megkezdhessék a bajba jutott utastárs ellátását. Így 5-ről 70 százalékra nőhet a túlélési esély.

 Wiener Linien präsentieren Standort für DefibrillatorA Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien összesen hat metróállomáson helyez el automata külső defibrillátorokat, amelyeket laikusok is könnyedén használhatnak. A berendezés ugyanis a bekapcsolást követően lépésenként végigvezeti az elsősegélyt nyújtót a reanimációs teendőkön.

A defibrillátor segítségével a rosszullét szemtanúi így már a mentők kiérkezése előtt hatékony segítséget nyújthatnak, 5-ről 70 százalékra növelve ezzel az áldozat túlélési esélyeit. Hirtelen szívhalál esetén ugyanis minden defibrillálás nélkül eltöltött perc körülbelül 8-10 százalékkal csökkenti a túlélési esélyt.

A készülék teljesen biztonságos, mivel csak akkora elektromos impulzust ad, amivel egy normálisan verő szív soha nem esik ki a ritmusból, az életveszélyes állapotot okozó kamrafibrilláció viszont megszüntethető.

Az életmentő eszközöket a Stephansplatzon, a Karlsplatzon, a Schwedenplatzon, a Westbahnhofon, a Volkstheaternél és a Praterstern metrómegállóban szerelik fel jól látható és megközelíthető helyre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*