Danics Dóra bírja az Iramot

Danics Dórára nézve nem tűnik ördögtől való ötletnek, hogy színésznő legyen. Meg is fordult a fejében, és ebben az esetben ez a kifejezés tökéletesen fedi a valóságot: egyszer megpróbálta, de mivel nem vették fel színinövendéknek, azonnal elment tőle a kedve. Tizennyolc évesen persze nem késett még le arról, hogy megkeresse magának az egyéniségéhez illő feladatot. Ha tudjuk, hogy Havas tanár úr iskoláját választotta, mindenre gondolhatunk, csak arra nem, ami történt… De ezt már mesélje el a Cimbaliband ünnepelt énekesnője.

iram

 

– A csoporttársaim a Havas-suliban olyan jó kis alterzenét játszottak, hogy magam is beszálltam a buliba. Olyan jól ment a zene, és Havas tanár úr helyett pedig valaki más vette át a csoportunkat, hogy egyértelmű volt számunkra, melyik úton megyünk tovább. Nem sok idő múlva pénzt is kaptam érte, ha énekeltem különböző zenekarokban. Nem nagy pénzre kell gondolni, csak úgy kellemes kiegészítésre a főállásom mellé.

– Mi volt a főállásod?

– Vágó vagyok, televíziónál dolgoztam. A tehetségkutató után mondhatom magamról, hogy énekesnő vagyok, az éneklésből élek. A tévés győzelmem után annyi haknink volt, hogy ki sem látszottunk belőle. Jelen pillanatban van egy kis triónk. Ragaszkodom hozzá, hogy mindig élő zenével álljak közönség elé.

– A nagy dobás azonban a Cimbaliband. Már a harmadik Cimbaliband CD jelent meg Danics Dóra közreműködésével. A legutóbbi, az Iram című egész pontosan így: Cimbaliband és Danics Dóra. Most akkor tagja vagy a zenekarnak vagy nem?

– A zenekar állandó vendége vagyok. Ha nélkülem hívják valahová a zenekart, természetesen nem megyek velük, de 80-90 százalékban engem is hívnak a fellépésekre annak ellenére, hogy tisztában vannak azzal, velem kicsit drágább a Cimbaliband. Amikor 2016-ban Cimbalibandezni kezdtem, csak reméltük, hogy ilyen sikeres lesz az együttműködésünk. Az Iramon már dalszövegeket is írtam. Nagyon jól tud együtt dolgozni az egész csapat. Mondhatom, hogy most már hozzájuk tartozom. A zenekar vezetője, Unger Balázs hozza mindig a zenei ötleteket, és ahhoz adja hozzá mindenki az egyéniségének megfelelően a magáét. Ki a rockot, ki a dzsesszt, ki a popos stílust, és az egész valahogy mégis olyan természetesen népzenéssé áll össze, mert biztos népzenei alapokon nyugszik. Akár a világ bármelyik tájáról.

– Megtaláltátok a hozzátok illő stílust?

– Azt találtuk meg, hogy az Iramon minden eddiginél sokszínűbbek lettünk! Hozzám ez áll a legközelebb, mert én sok stílust, sokféle zenét szeretek akár egyszerre. Nekem a sokszínűség ad erőt. Szeretném mindazt megmutatni, ami bennem van.

– A telefonod csengőhangja a Cimbaliband Ez a világ című száma volt, amikor még szó sem volt arról, hogy egyszer majd énekelsz velük. Most is az?

– Nem, most Allen Stone egyik számát töltöttem le az internetről, mert nagyon közel érzem magamhoz a stílusát, és egyébként pont ő is egy tehetségkutatón futott be. De az Ez a világ című dalunkat még ma sem lehet kihagyni a koncertjeinkből, mert úgy tapasztaljuk, nem csak én voltam oda érte, hanem a közönség is.

 

Horváth Gábor Miklós

 

Kinek nincsen https://youtu.be/

Szende  https://youtu.be/_iljTpuK3X4

Azt gondoltam  https://youtu.be/XB8bya0QO10