Dallamos Villamos- „Egy délután, amikor a magyar daltól hangos a körút”

Külföldi videófelvételeken gyakran láthatunk random megmozdulásokat metrón vagy egyéb tömegközlekedési eszközön: fiatal zenészek hangszert ragadnak és így szórakoztatják az utasokat. Ezek azonban legtöbbször csak 1-2 dalra korlátozódó performanszok, s a magyar közönség számára elérhetetlenek. Mára azonban Magyarországon is meghonosodni látszik a Dallamos Villamos nevű rendezvény, amely évente egyszer, kora délutántól késő estig, szervezett formában nyújtja az élő zene melletti utazás élményét.

6 évvel ezelőtt a Magyar Dal Napja beharangozó eseményeként indult először útjára a Dallamos Villamos, mostanra azonban önálló eseménnyé nőtte ki magát és idén is a Zeneszöveg.hu szervezésében kerül megrendezésre. A nosztalgia szerelvény, amely a 4-es villamos vonalán halad, mindkét kocsijában tehetséges hazai zenészeknek biztosít teret arra, hogy megmutassák magukat az utazóközönségnek. A villamosra érvényes jeggyel vagy bérlettel bárki felszállhat, így plusz költséget sem jelent. Az exkluzív helyszín és közvetlen hangvételű rendezvény a lehető legközelebb hozza a magyar zenét az emberekhez.

Egy irányban általában 300 fő körül van azok a száma, akik találkoznak a rendhagyó járattal. Vannak, akik egész délután együtt utaznak a zenészekkel, a többi utas az előadónként és állomásonként cserélődik, a 16 mini koncertet így közel 3000 utazó látja, mindemellett az utcán is rengetegen megállnak, hallgatják, fotózzák, figyelik az eseményeket.

A fellépőkről:

Idén csatlakozik a Dallamos Villamoshoz a Real Trill All Stars, azaz a hazai rap fenegyereke, Mr. Busta, valamint Awful és Shawn, akikkel közösen zenél majd, egy egészen különleges fellépés keretében. Mr. Busta egyébként is rendhagyó és igen megosztó személyisége a hazai zenei életnek, mindezt most két zenésztársával megspékelve, egy közel sem hétköznapi helyszínen tartott egyedi hangzású koncerttel teszi kihagyhatatlanná.

Fellép még Kiss Barna a Villon Trió-val, Kardos-Horváth János, a Kaukázus zenekar frontembere, valamint a fiatal előadókközül a Wakachuka duó, az Innergarden, Dóka Attila, a Gyík zenekar és a Twin City, de fellép még testvérével, Mátyással a Carbonfools gitárosa, Fekete István is.

A fellépők között szereplő kisebb előadók bizonyítékai annak a missziónak, amelyet a Zeneszöveg.hu már több, mint egy évtizede végez azért, hogy minél szélesebb körben juttassa el a magyar előadókat a közönséghez, ezáltal pedig támogassa a feltörekvő zenekarokat, szerzőket.

Idén is kiadásra kerül a Zeneszöveg kiskönyv melyben a fellépők dalszövegei és további érdekes információk szerepelnek a rendezvénnyel és a zenészekkel kapcsolatban. Több, mint 16 zenekar lép fel ezen a vonalon, ahol délután 15.30-kor kezdődnek a koncertek és este 21.00 után fejeződnek be.