„Cukrot, diót, mogyorót rejteget a zsákja…”-Melyik országban milyen arcot ölt a Mikulás?

A karácsonyi ünnepek jellege országonként változik. Van olyan térség, ahol például nyárra esik a karácsony, de a Mikulás személye is eltérő lehet a különböző kultúrákban. Az ajándékokat a Télapón kívül hozhatja a Jézuska, Jégapó, de még akár a három Királyok is. Hazánkban igencsak sokrétűek a téli szokások, december 6-án a Mikulás, 24-én pedig a Jézuska jutalmazza meg a gyerekeket. De mi a helyzet a világ többi táján?

Ausztráliában december 24. forró nyári napot takar. A meleg éghajlat következtében a Mikulás (Santa Claus) szánját kenguruk húzzák, de az sem meglepő, ha szörfdeszkán érkeznek az ajándékok. Dél-Afrikában a karácsony szintén meleg időszakra esik, viszont itt nem él a Mikulás-kultusz, az emberek dobozokat cserélnek egymással, amelyekbe házilag készült gyümölcsös süteményeket rejtenek.

Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és a legtöbb angol gyarmaton, karácsony éjjelén a fehérszakállú, nagypocakos, öreg Mikulás szánjával járja a házakat, amiket rénszarvasok húznak. A kéményen keresztül ereszkedik le a kandallóba, és úgy csempészi a gyerekek kifüggesztett zoknijába az ajándékokat, akik lefekvés előtt tejet és kekszet készítenek ki neki.

Az ortodox kultúrkörben a karácsony január 6-ára esik, ahol az ünnepség az esthajnalcsillag felbukkanásával veszi kezdetét. Oroszországban nem karácsonykor, hanem Újévkor érkezik a Mikulás, azaz a Jégapó (Gyed Moróz), akinek segítője az ezüst vagy fehérruhás Hópehelylány (Sznyegurocska). Az Újévi ajándékozás egyébként nem egyedi, Franciaországban is Szilveszterkor kedveskedik a gyerekeknek a helyi Mikulás (Pére Noel). Ezzel szemben Olaszországban karácsony másnapján a Strega Buffana nevű jóságos boszorkány osztogatja köténykéjéből a finom csokis és karamellás ajándékokat.

Azokban az európai országokban, ahol jellemzően jelen volt német befolyás, a Mikulás gyakran december 6-án hoz a gyerekeknek valami apróságot, a Jézuska pedig karácsonykor lepi meg a családot. Spanyolországban a Mikulás helyett a Napkeleti bölcsek hozzák az ajándékot. Ezen a napon általában édességet, csokit, aszalt gyümölcsöt és egyéb finomságokat kapnak a jó gyerekek. Mialatt a lurkók várakoznak, előszeretettel szokták énekelni a mindenki által jól ismert Hull a pelyhest, amiben a „…cukrot, diót, mogyorót rejteget a zsákja…” sorral már magukat hangolják a Mikulás-csomagok ízletes tartalmára.

Itthon az első téli ünnep december 6-án esedékes, a visszaszámlálás pedig már el is kezdődött. A mikulás-csomagok pedig akkor a legkülönlegesebbek, ha mi válogatjuk össze az édességeket. Az ajándékvadászatra a legjobb helyek a karácsonyi vásárok, ahol a legegészségesebb és a legfinomabb, kézműves termékekből válogathatunk. A Premier Outletben már hetekkel ezelőtt elkezdődtek a hétvégi ünnepi vásárok, amelyeken házi receptek alapján, mesterséges adalékok nélkül készült termékek várjak az ajándékozás előtt álló szülőket. A biatorbágyi központban kézműves csokoládék, mézek, lekvárok, édes zabpelyhes és sós magos kekszek mellett, cukormentes édességeket, glutén- és laktóz mentes termékeket is találhat a jóságos, öreg Mikulás bácsit segítő szülő. Sőt, december 6-án, szombaton maga a Mikulás és Krampusza is ellátogat a Premier Outletbe 10:00 és 17:00 óra között, hogy a jó gyerekeket megjutalmazza egy-egy csokoládéval.

További információ:           https://www.facebook.com/PremierOutletsCenter

http://premieroutlet.hu/