Karácsony Gergely: Budapest nem egy “lélektelen” város

Budapest nem egy “lélektelen” város, hiszen “a szolidaritás hozta létre és ez tartja fent folyamatosan” – jelentette ki a főpolgármester kedden a Városháza parkban.

Karácsony Gergely főpolgármester (j) beszédet mond a hagyományos “Mikulástroli” első járatának elindítása alkalmából rendezett eseményen a Városháza parkban 2023. december 5-én. Mögötte balról Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója, jobbról Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezetője. MTI/Soós Lajos

    Karácsony Gergely a parkban felállított úgynevezett Cipősdobozvár mellett, a hagyományos Mikulástroli első járatának elindítása alkalmából rendezett eseményen úgy fogalmazott, hogy a cipősdobozos adománygyűjtő akció ennek a szolidaritásnak a “legszebb módja”. Egy várost szeretni úgy lehet, ha elfogadjuk azokat, akikkel együtt élünk benne – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a cipősdobozokba “szeretetet és elfogadást csomagolnak az emberek”.
    A városvezető a cipősdoboz-akciót egy szép, nemes hagyománynak nevezte, és a “szeretetrekord” megdöntésére buzdított.
    Karácsony Gergely a jótékonysági akció fontos elemének nevezte a kilencedik alkalommal elinduló Mikulástrolit.
    Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezetője az eseményen elmondta, hogy immár huszadik alkalommal rendezik meg a cipősdoboz-akciót, és mindenkit arra biztatott, hogy amennyiben lehetősége van rá, készítsen cipősdobozt, hozzáfűzve, hogy ezt online formában, a megújult ciposdoboz.hu oldalon is meg lehet tenni.
    Közölte, hogy idén szeretnének rekordot dönteni és legalább hetvenezer dobozt összegyűjteni, amivel ennyi rászoruló gyermeknek lehet örömet szerezni. Az ajándékokat cipősdobozosztó akciók keretében nyújtják majd át a fiataloknak – jegyezte meg.
    Az ügyvezető arról is beszámolt, hogy országszerte több mint négyszáz gyűjtőponton várják az adományokat, melyek közül a Mikulástroli a legkülönlegesebb, amely épp akciójuk végéig, december 18-ig közlekedik.
    Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a Mikulástroli idén hat trolibuszvonalon jár, a vezeték nélkül közlekedő járműveknek köszönhetően a Blaha Lujza térig.
    Az esemény mellé kiadott tájékoztatóban egyebek mellett azt írták, hogy az ünnepi díszbe öltöztetett járművön a Mikulás és segítője, a Manó várja az utasokat, és személyesen veszik át a gyermekeknek szánt adományokat. Az ajándékokat a BKK és a BKV Zrt. a Baptista Szeretetszolgálatnak juttatja el.
    A Mikulástrolival a 72-es, a 75-ös, a 76-os, a 77-es, a 80-as és a 82-es trolibusz vonalán december 18-ig lehet utazni, ezt követően január 7-ig fénytroliként közlekedik.
    A cipősdobozba helyezett ajándékokat a BKK-nak a Keleti pályaudvarnál, a Kelenföld vasútállomáson, a Széll Kálmán téren és a Szentlélek téren található ügyfélközpontjaiban is le lehet adni.
    Az ünnepi külső mellett a Mikulástrolin dekoratív utastér fogadja az embereket.
    A Mikulástroli önjáró üzemben minden nap a belvárosig közlekedik. A 75-ös, a 76-os, a 77-es és a 80-as trolibusz vonalán közlekedve a Blaha Lujza térig meghosszabbított útvonalon jár majd, normál díjszabás szerint lehet rajta utazni, közlekedési rendjéről a BKK weboldalán, indulási időpontjairól pedig a BKK menetrendjéből, a trolibuszok ikonjára kattintva lehet tájékozódni.
    Az ünnepi dekorációval felszerelt csuklós trolibusz december 19. és január 7. között tovább közlekedik az említett trolivonalakon, a Mikulástroli mellett egy szóló típusú fénytroli is közlekedik a városban, menetrendje szintén a BKK weboldalán található meg – olvasható a tájékoztatóban. MTI