Csökken a magánszemélyek adóterhe a XVIII. kerületben

2019. november 28-án tárgyalja Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adórendelet módosításáról szóló előterjesztést. A Szaniszló Sándor polgármester által jegyzett javaslat szerint a jövő évtől bővülne „garázsadó” alól mentesülők köre.

Két helyi adónem, a telek- és az építményadó változásáról dönt csütörtökön a képviselő-testület. A módosítás eredményeként várhatóan 1,5 milliárd forinttal nő majd a városrész helyi adókból származó bevétele.

A javaslat érdekessége, hogy miközben jelentős bevételnövekedést realizálhat a kerület, az itt élő magánszemélyek adóterhei nem nőnek, sőt a garázsadó alól az eddigieknél lényegesen (csaknem tízszer) több kerületi polgár mentesül majd. A jelenlegi 16 négyzetméteres maximumot ugyanis 30 négyzetméterre emelik, ami azt jelenti, hogy a jövőben csak azoknak kell garázsadót fizetni, akik ennél nagyobb gépkocsibeállóval rendelkeznek. Fontos információ, hogy a mentesség csak egy garázsra vonatkozik.

Jelentősen emelkedik ezzel párhuzamosan a telekadó, amely azonban szintén nem érinti a magánszemélyeket, hiszen a 10 ezer négyzetméter (ez két focipálya mérete) alatti ingatlanokra továbbra is a korábbi adómérték vonatkozik majd. Az ennél nagyobb telkek esetében azonban az önkormányzat a törvényileg kiszabható maximumot veti ki a jövőben. Szaniszló Sándor polgármester ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az egész kerületben összesen kevesebb mint 60 ilyen ingatlan található. Az adómérték emelést egyéb gazdasági hatások is szükségessé teszik, így 2014-től a bruttó jövedelmek jelentős, 138,8 %-ra való növekedése, valamint a nemzetgazdaság szolgáltató szektorában a kivitelezési árak emelkedése, amely a beruházások és a felújítások költségigényének nagy mértékű növekedését is eredményezte. Az utóbbi években az ingatlanok piaci értékének robbanásszerű növekedése, a kereslet-kínálat folyamatos bővülése megalapozza, hogy a vállalkozások magasabb szinten járuljanak hozzá a közösségi kiadásokhoz, amellyel részt vállalnak az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak finanszírozásában. Ennek ellenére érthetetlen módon a kerületben 7 éve nem volt semmiféle adókorrekció.

Eddig sávosan csökkenő adózás volt, ami azt jelentette, hogy minél nagyobb volt az ingatlan, annál alacsonyabb négyzetméterenkénti adót kellett fizetni. Ez most megfordul, és az igazságos közteherviselés jegyében a kisebb telkek tulajdonosai fizetik majd a kevesebb adót négyzetméterenként. Az adó új mértéke egyébként nem kirívó: a szomszédos 17. kerületben például már évek óta is közel ekkora volt a telekadó, amely kerület így az elmúlt években több milliárd forinttal több bevételre tett szert.

Az emelésre azért van szükség, mert az októberben menesztett korábbi vezetés – bár állításuk szerint mintegy 5 milliárd forint plusszal adták át a kasszát – csaknem 11 milliárd forintnyi kötelezettséget hagyott hátra. A Városgazda Nonprofit Zrt-nél például annyira kiürítettek mindent, hogy az októberi bértömeg kifizetéséhez az Önkormányzatnak kellett szanálnia a céget – emelte ki Kőrös Péter gazdasági alpolgármester. A megemelt telekadóból befolyó plusz forrást ezen kötelezettségek fedezetéül szánják. Ezek közé tartozik a csapadékvíz elvezetés problémájának megoldása, amelyre az elmúlt években 0 forintot költöttek, és a rendezése nem tűr halasztást, a Fáy utca 2 rehabilitációja, amelyet évekkel ezelőtt meg kellett volna kezdeni, a Havanna piac és a Lőrinci sportcsarnok felújításának befejezése, a pestszentimrei gyermekorvosi rendelő építésének befejezése és a korábban megkezdett járdafelújítási program folytatása. Ezek együttesen 11 milliárd forintra rúgnak, tehát az 5 milliárdos plusz a valóságban 7 milliárdos mínuszt jelent – emelte ki Szaniszló Sándor, hozzátéve, fontos forrást biztosítani a kerületi orvos-, óvodapedagógus és egyéb szakemberhiány kezelésére, a bérek emelésére-kiegészítésére is.