Cselekvő szolidaritás

„A szegénység elleni küzdelem világnapjának a hétköznapokban való helytállás ad tartalmat” – mondta Lehel László elnök-igazgató országos akciójuk pápai állomásán

Október 17., Pápa – Mai napon a Veszprém megyei városban is megkezdte idei országos élelmiszersegély programja keretében a tartósélelmiszer csomagok kiosztását az Ökumenikus Segélyszervezet. Pápán 2000 család vehet át összesen 10 tonnányi lisztből, tésztából, omlós kekszből és xillitből (édesítőszer) összeállított, egyenként ~6 kilogrammos élelmiszer csomagot. Az Európai Unió által finanszírozott EU-élelmiszersegély Programot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szervezi. Az országos program keretében az EU-s forrásból előállított élelmiszereket az MVH a vele – nyertes pályázat alapján – szerződött segélyszervezetek, így például az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével juttatja el a magyarországi rászorulók részére.  A végrehajtást a segélyszervezet munkatársai, önkéntesei szoros együttműködésben szervezik az adott város önkormányzatával. A segélyprogram pápai állomásán ott volt Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója és Dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere.

Lehel László az ENSZ által 1992-ben kihirdetett szegénység elleni küzdelem világnapjához kapcsolódóan, az adományok átadásakor elmondta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet az év 365 napján segíti országszerte a rászorulókat. Nem csak segélycsomagokkal, azaz kézzel fogható tárgyi adománnyal, hanem például munkaerő-piaci szakembereivel az álláskeresőket, átmeneti otthon biztosításával a krízishelyzetbe került családokat, fejlesztő programokkal a hátrányos helyzetű gyermekeket támogat. Beiskolázási segélyprogramot indít a tanév előtt, a kritikus hideg idő beálltával az emiatt veszélyhelyzetbe kerülőket segíti, s kiterjedt országos intézményhálózata a szenvedélybetegeket és a hajléktalanokat is támogatja. Az elnök-igazgató köszönetet mondott az együttműködő önkormányzatoknak és mindazoknak az adományozóknak, akik pénzadományukkal lehetővé teszik, hogy a Segélyszervezet évről évre százezreknek nyújtson segítséget.

Dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszönetet mondott az Ökumenikus Segélyszervezetnek, hogy országos segélyprogramjuk keretében nyolc éve folyamatosan segítik a város illetve a környező települések rászoruló családjait. Külön említésre méltónak nevezte a lebonyolítás szervezettségét, pontos, tervezhető végrehajtását, mely a Segélyszervezet részéről való hozzáadott érték.

Az Ökumenikus Segélyszervezet nyolcadik éve vesz részt az EU-élelmiszersegély programban. Évente, országszerte többszázezer létminimum alatt élő, hátrányos helyzetű gyermekek családja illetve kisnyugdíjasok kapnak egyenként több ezer forint értékű segítséget tartósélelmiszer formájában. Van olyan település, ahol egy osztás alkalmával 6 fő részesül az adományból, és van olyan helyszín, ahol egyszerre 5.000 csomagot ad át a Segélyszervezet. Az országos segélyprogram jelentőségét jól jellemzi, hogy idei évben kiosztandó 1800 tonnával együtt a Segélyszervezet 8 esztendő leforgása alatt összesen mintegy 13.500 tonna tartósélelmiszert juttat az Ökumenikus Segélyszervezet 4 milliárd forint értékben, 610 település több mint 2 millió rászorulójához. Ez összesen 23.000 darab raklap, illetve 420 kamionnyi adományt jelent a nyolc év alatt.

Az elmúlt hét évben az Ökumenikus Segélyszervezet által kiosztott adományok megyék szerinti legnagyobb mennyiségei a következők:

1. Borsod-Abaúj-Zemplén megye (2.676 tonna)

2. Jász-Nagykun-Szolnok megye (1.066 t)

3. Hajdú-Bihar megye   (1.207 t)

4. Békés megye (1.103 t)

5. Somogy megye (799 t)

6. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (830 t)

7. Tolna megye (665 t)

8. Pest megye Budapesttel együtt (853 t)

9. Zala megye    (460 t),

10. Bács-Kiskun megye (343 t)

11. Baranya megye (317 t)

Veszprém megyében összesen 20,5 tonna adományt oszt ki a következő időszakban, összesen 41 településen az Ökumenikus Segélyszervezet. A napokban párhuzamosan többek között Győrött, Komáromban, Budapesten később pedig Zala, Somogy és Tolna megyében is folyik az adományok átadása.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*