Colleen Bell a röszkei tranzitzónába látogatott

Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete csütörtökön belgrádi kollégája, Kyle Scott társaságában a röszkei tranzitzónába látogatott, ahol Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dél-alföldi regionális igazgatója bemutatta nekik az intézményt és az ott zajló eljárást.

 Colleen Bell amerikai nagykövet (j3) a röszkei tranzitzónában 2016. július 28-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Colleen Bell amerikai nagykövet (j3) a röszkei tranzitzónában 2016. július 28-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

    Az igazgató elmondta, a menedékkérők a belépés után biztonsági ellenőrzésen esnek át és egyben átvizsgálják a csomagjaikat is. Ezt követően rögzítik az adataikat és ellenőrzik, szerepelnek-e valamilyen nyilvántartásban, esetleg körözés alatt állnak-e.
    A sérülékeny csoportba tartozók – kisgyermekes családok, kísérő nélküli kiskorúak, betegek, idősek, fogyatékossággal élők – esetében a menekültügyi eljárás nem a tranzitzónában zajlik, őket a belépésük után néhány órával egy az ország belsejében található befogadóállomásra szállítják – tudatta Seres József, hozzátéve: az idén kérelmet benyújtó mintegy 5900 ember 90 százaléka ilyen volt.
    A tranzitzónában szinte kizárólag egyedülálló férfiak kérelmeit bírálják el, ők az eljárás során jogi segítséget kapnak. Ezek a menedékkérők legfeljebb négy hetet töltenek a tranzitzónában, ahol ellátást és szállást biztosítanak nekik, de bármikor dönthetnek úgy, hogy megszüntetik az eljárást, és visszatérnek Szerbiába – közölte az igazgató.
    A szakember közölte, az elmúlt időszakban érkezők 60-70 százaléka már más uniós tagországban – jellemzően Görögországban vagy Bulgáriában – korábban nyújtott be menedékkérelmet. Esetükben a menekültügyi eljárást felfüggesztik és a dublini megállapodásnak megfelelően járnak el, vagyis kérik a másik tagországot a kérelem elbírálására.
    Seres József az amerikai diplomata kérdésére elmondta, a magyar hatóságok szerb területen nem intézkedhetnek, ezért annak eldöntéséhez, hogy a határnál várakozók milyen sorrendben adják be kérelmüket, a terepen dolgozó civil szervezetek és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) munkatársainak segítségét kérik. A sérülékeny csoportba tartozók között a rászorultság alapján döntenek, az egyedülálló férfiaknál pedig a várakozás ideje a mérvadó.

Forrás:MTI