Bús Balázs: Óbudán továbbra is a közösségépítés az elsődleges

A 2014-es fejlesztések kapcsán is a közösségépítést nevezte a legfontosabb várostervezési szempontnak Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere pénteki sajtóbeszélgetésén.
    A polgármester szerint fontos, hogy minél több kulturális eseményt az utcára tudjanak vinni, a sportéletben sok legyen a tömegrendezvény, és az idősek is minél több lehetőséget találjanak maguknak.
    Kitért arra, hogy a kerület költségvetését várhatóan jövő pénteken fogadják el, a büdzsét nullszaldósra tervezték, és 1,2 milliárd forintos ingatlanértékesítéssel kalkulálnak. Az állam 1,6 milliárd forint adósságot vesz át a III. kerülettől.
    Bús Balázs ismertette, hogy Csillaghegyen folyamatban van a Makovecz-stílusú bölcsőde építése, a 700 millió forintos beruházásból 150 milliót az unió finanszíroz. A polgármester szólt arról, hogy a Csillaghegyi strandnál az Ürömi út – Dózsa György út kereszteződését átalakítják, mert ott a belterületbe vonás után jelentősen megnőtt a forgalom. A főváros és a BKK szakmai segítségével, a kerület finanszírozásával jelzőlámpás csomópontot alakítanak ki, és a környező utak forgalmát is átszervezik.
    A békásmegyeri lakótelep Duna felőli oldalánál több utcát egyirányúsítanak, új parkolókat létesítenek, fekvőrendőröket helyeznek ki. Hasonló beruházás indul Kaszásdűlőn is, itt még tart a tervezés, a kivitelezés az idén kezdődhet.
    Megjegyezte: folyamatosan szorgalmazzák két közlekedési csomópont akadálymentesítését. A békásmegyeri HÉV-re a BKK már elkészítette a terveket, a beruházás 2015-re valósulhat meg, a kaszásdűlői lépcsős aluljárót pedig még az idén kiváltják.
    A polgármester tájékoztatása szerint megújul a többi között a Vörösvári úti szakrendelő környezete, a Heltai Jenő tértől észara fekvő terület, és Ófalun a templom mellett új közteret hoznak létre. A Pünkösdfürdői stranddal szemben már eddig is voltak napközis táborok, itt további sportfejlesztések indulnak, ahogy a Fő tér mögötti Laktanya utcában is, ahol a mostani játszótérből sportpark lesz. Emellett az idén újabb négy szabadtéri fitneszparkot hoznak létre, ezek helyszínéről ezután is a lakosság dönthet.
    Bús Balázs szólt arról is, hogy idén két új idősek klubját hoznak létre, az egyiket az idén 100 éves Gázgyári lakótelepen, a másikat Békásmegyeren.
    Puskás Péter (Fidesz-KDNP), a kerület alpolgármestere arról számolt be, hogy idén is folytatódik a panelházak felújítása, az önkormányzat évről évre 38 millió forinttal támogatja az épületek hőszigetelését, nyílászárócseréjét. Emellett jelentős összeget, másfél milliárd forintot nyertek el oktatási és szociális intézmények energetikai korszerűsítésére, amelyben nyolc intézmény érintett. Egy kivétellel ezeket a nyáron megvalósítják – tette hozzá.
    Az alpolgármester beszélt a csatornázási projektről is, mint mondta, a fővárosi beruházáshoz kért 6 százalékos önerőt a kerületi önkormányzat átvállalta, ez mintegy 400 millió forint. Emellett a városrész saját forrásból kiépíti a csatornarendszert azokon a helyeken, amelyek kimaradnak a fővárosi beruházásból. Erre jelenleg 250 millió forintot tudnak fordítani, s várhatóan négy éven belül érnek a munka végére – jelezte Puskás Péter.

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*