Búcsú a szigetektől – az észt kiállítás utolsó napja

 A Saaremaa, Muhumaa és Hiiumaa – Az észt szigetvilág néprajzi képe száz évvel ezelőtt – Bán Aladár gyűjteménye című kiállítás záró programja
eszt_program_012013. május 18. 15.00 18.00  A családi délutánra a Néprajzi Múzeumba várjuk az észt kultúra iránt érdeklődő családokat, gyerekeket és felnőtteket egyaránt! Programunkban rendhagyó tárlatvezetést ajánlunk a gyerekeknek, biblioterápiás műhelyt és utolsó, szubjektív tárlatvezetést a felnőtteknek. A kézműves műhelyben vendégeink készíthetnek észt motívumos, pecsételt textilt, fényvisszaverő bicikli- és táskafityegőt, valamint kicsik és nagyok is kipróbálhatják a hagyományos észt szalagfonást.

 A programra belépőjegyet lehet nyerni a Múzeumok Majálisán, 2013. május 11-én és 12-én, a Néprajzi Múzeum sátrában!
Program: 15.00-15.30

Beszélő lenkévék és ördögűző kesztyűk 

Rendhagyó tárlatvezetés gyerekeknek

Valóban ördögűzők-e a míves kötött kesztyűk, mire jó egy olyan kanál, aminek egy nyele, de két kanálfeje van, miért olyan nagyok a kötött harisnyák vádlijai? „Az észt szigetvilág néprajzi képe száz évvel ezelőtt – Bán Aladár gyűjteménye” című kiállítás játékos felfedezésére hívjuk családos látogatóinkat.

Tárlatot vezet: Bodnár Kata

 15.30-16.30

Az északi fény – biblioterápiás műhely meseszerető felnőtteknek

Egy (vagy több) észt népmese segítségével útnak indulunk, hogy megtudjuk, hol villog az északi fény, hogyan főz sört a veréb, és miképp lehet jó időt csinálni. A mesékben fellelhető tudás, tapasztalat által azt is megbeszélhetjük, hogy miért nem élünk boldogan, amíg meg nem halunk.
A foglalkozást vezeti: Nagy Réka

 16.30- 18.00

Észt tárgyak a kurátor szemével – szubjektív tárlatvezetés
Utolsó kesztyűk, utolsó órák, utolsó séta a kiállításban a kurátor Kerezsi Ágnes és Szentirmai Zsófi látványtervező vezetésével.  Hogyan is alakul ki egy kiállítási koncepció, és a tárgyakhoz igazított látványterv? Milyen nehézségek elé állítja a kiállítás rendezése a kutatót, mi okoz örömöt és hatalmas élményt a munka során? Kulisszatitkok a kiállításról.
15.00-18.00

Kézműves műhelyek

A látogatók készíthetnek észt motívumos pecsételt textilt, fényvisszaverő bicikli- és táskafityegőt. Kicsik és nagyok is kipróbálhatják az észt hagyományos szalagfonást.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*