Brüsszelben mutatkozott be az idei EDEN-nyertes

(A képen balról jobbra: Máyerné Bocska Ágnes a kaposvári  Tourinform vezetője, Pedro Ortún igazgató European Commission, DG Enterprise és  Osvalt Mónika turisztikai referens, kaposvári  önkormányzat.)

(A képen balról jobbra: Máyerné Bocska Ágnes a kaposvári Tourinform vezetője, Pedro Ortún igazgató European Commission, DG Enterprise és Osvalt Mónika turisztikai referens, kaposvári önkormányzat.)

2013. november 11-én ünnepélyes keretek között vehette  át Brüsszelben a Kiváló Európai Desztinációknak járó elismerést az idei hazai  nyertes, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az Európai Bizottság által  2006-ban útjára indított Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of  ExcelleNce, EDEN) pályázat témája 2012/2013-ban az, akadálymentes turizmus”  (accessible tourism) volt, amelyet Magyarországon „Könnyű elérni, nehéz elhagyni –  fókuszban az akadálymentes turizmus” mottóval hirdettek meg. A  cél olyan térségi – mindeddig akár ismeretlen – különleges desztinációk  kiválasztása volt, amelyek kortól, fizikai állapottól függetlenül elérhetőek a  legszélesebb közönség számára.

A gálavacsorával  egybekötött díjkiosztó ceremónián 19 ország nemzeti nyertes desztinációja  vehette át az elismerő kitüntetést. Az ünnepélyes díjátadót követően Kaposvár  képviselői egy hálózatépítési konferencián vettek részt, ahol az idei és a  korábbi évek díjazottaival – többek között a 2009-es nyertes Írottkő  Natúrparkkal – együtt tájékozódhattak az EDEN programban rejlő lehetőségekről. A  konferenciával egy időben a nyertesek kiállítással mutatkoztak be a szakmának,  ahol kicserélhették tapasztalataikat az akadálymentes turizmussal  kapcsolatban.

A  magyar pályázat 2013. évi nyertese Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának  Kaposvár és a Zselic, ahol az élmény szembe jön… című pályaműve.  Kaposvár már évek  óta figyelemmel kíséri a fogyatékkal élők helyzetét. A turizmusban dolgozó  szakemberek hatékony közbenjárásának eredményeként a kaposvári Tourinform iroda  a 2009-ben vakok és gyengénlátók számára elkészített anyagaival hatalmas lépést  tett ez ügyben. A kezdeményezés egyedülálló volt az országban, ezt követően  kezdődött meg a mozgáskorlátozottak és hallássérültek bevonása a turizmusba. A  város turisztikai szakemberei szem előtt tartják a fogyatékkal élő ügyfelek  önálló életvitelének támogatását, ebben korszerű és következetes politikát  folytatva. Fontosnak tartják, hogy a fogyatékkal élők személyesen megismerjék,  megtapasztalják a turizmusban rejlő lehetőségeket és ehhez személyre szabott  segítséget kapjanak. A fogyatékkal élők turizmusba integrálásában, szabadidejük  hatékony eltöltésében, a természet, kultúra és a hagyományok legszélesebb körű  megismertetésében Kaposvár és a Zselic térségének tevékenysége  példamutató.

A hazai döntőt követően a nyertesek ez év augusztusában  tanulmányúton mutatták be desztinációjukat a sajtó és a szakma képviselői  számára. A nyertes térségről az Európai Bizottság forgatócsoportja egy kisfilmet  készített, amely az EDEN nemzetközi és hazai weboldalán látható: eden.itthon.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*