Brité a finn korona

Idén ismét meglepetéseredmény született Finnországban. A Finn Ralit ugyanis ezúttal nem egy északi versenyző nyerte meg. A brit Kris Meeke 29,1 másodperces előnnyel verte az előző két Finn Ralit megnyerő Jari-Matti Latvalát. A bronzérmes helyezés Craig Breené lett, aki ezzel első világbajnoki dobogós helyezését gyűjtötte be.

 Amber-Finn_Rali-Meeke

Kris Meeke történelmet írt Finnországban vasárnap, hiszen ő az első brit pilóta, akinek sikerült megnyernie ezt az északi pilóták által uralt raliversenyt. A Citroen versenyzője ráadásul felülmúlta Latvala tavalyi gyorsasági rekordját, hiszen elérte a 126,60 km/órát.

Ez volt Meeke idei második győzelme Portugália után. A brit megérdemelten állhatott a dobogó legfelső fokán. Domináns teljesítményt nyújtott az egész hétvége során, hét szakaszgyőzelme volt és 14-szer ért célba az első három között. Ezzel a sikerrel egyike lett azon hat nem északi pilótának, akinek sikerült megnyernie a Finn Ralit.

 Amber-Finn_Rali-Meeke2

„Micsoda eredmény! Mit is mondhatnék…ez egy különleges hétvége volt, minden stimmelt már az első szakasz óta. Gyerekkorom óta erről álmodtam, és ezt most újraéltem. Csak játszottam és jól éreztem magam.” – nyilatkozta elérzékenyülve a versenygyőztes citroenes.

Meeke az első pénteki teszten az élre állt, miközben a legnagyobb riválisa, Ott Tanak felfüggesztési probléma miatt visszaesett a tizedik helyre. Ezután Latvalával kellett megküzdenie. Meeke próbálta a legtöbbet kihozni a jobb rajtolási pozíciójából, ami murván sokat számít. Az első napot nagy előnnyel az élen zárta.

Szombaton tovább hajtott, a híres Ouninpohja szakaszt is megnyerte, s már kétszer akkora előnnyel végzett ismét az első helyen. A legutolsó napon sem lehetett őt már letéríteni a győztes útról. Latvala eközben kénytelen volt beérni az ezüstérmes hellyel. Nem sikerült a finnek hazai raliján tripláznia. „Azt kell mondjam, egy kicsit csalódott vagyok. Azt hittem megnyerhetem ezt a versenyt, de nem sikerült. Nem a legjobb érzéssel rajtoltam el vasárnap, s nem sikerült megnyernem a Power Stage-et. A tavalyi szintű versenyzést nem sikerült elérnem, de legalább pontokat gyűjtöttünk.” – nyilatkozta letörten a Volkswagen finn pilótája.

A bronzérmes helyezés azé a Craig Breené lett, aki nagy nyomást vert vissza Tanaktól és Neuville-től, s az utolsó előtti szakaszgyőzelem hozzásegítette első dobogós helyezéséhez. Az ír pilóta mögött a legjobb Hyundai-pilótaként Thierry Neuville ért célba, akit csapattársa, Hayden Paddon követett az ötödik helyen. Neuville gyűjtötte be a Power Stage győzelmet és három bónusz pontot kapott ezért a sikerért. Paddon és Latvala értek itt célba a belga pilóta mögött és kaptak extra pontokat.

Az M-Sport pilótája, Mads Östberg a hatodik helyen kormányozta be autóját. Őt a Lengyel Ralin győzedelmeskedő Andreas Mikkelsen követi a hetedik helyen. Utóbbi sok időt vesztett szombaton, mivel ő indult elsőként a murván és neki kellett tisztogatnia az utat a mögötte jövők előtt.

Esapekka Lappi, egy helyi pilóta lett a nyolcadik, s szerezte meg a WRC2 győzelmet. Legnagyobb riválisa, a szintén finn, Teemu Suninen tizedik lett. A WRC2-s szendvicsben a sérült Dani Sordót helyettesítő Kevin Abbring lett a kilencedik.

A világbajnokságban vezető Sebastien Ogier a hátsó, 24. helyen ért célba azután, hogy elmondása szerint pénteken „buta hibát” vétett. A harmadik helyen autózott, amikor is egy hajtűkanyarban letért az útról és megrekedt az árokban. Mivel ott viszonylag kevés néző volt, kevesen tudtak csak segíteni neki, hogy visszategyék az autóját az útra. A hátsó helyezés ellenére az egyéni ponttáblán csak hat pontot vesztett, hiszen riválisa, a második helyezett Mikkelsen csak hetedik lett.

Ott Tanak nem könnyű versenyen van túl. Péntek reggel autójának felfüggesztési problémája miatt a tizedik helyre esett vissza, de visszaverekedte magát az élmezőnybe, pedig két defektet is kapott. Erőfeszítései azonban túl nagyok voltak a lehetőségeihez képest. Az utolsó nap kiesett, mikor megpróbálta megelőzni a harmadik helyen autózó Breent.

A következő világbajnoki ralira ismét hosszabban kell várnunk, hiszen 2016. augusztus 18-21. között kerül megrendezésre a Német Rali. Ez lesz a szezon első teljesen aszfaltos ralija.

2016-ös Finn Rali eredménye

 1. Kris Meeke (GBR)                   Citroën DS3                      2:38:05,8
 2. Jari-Matti Latvala (FIN)            Volkswagen Polo              2:38:34,9
 3. Craig Breen (IRL)                    Citroën DS3                      2:39:47,1
 4. Thierry Neuville (BEL)             Hyundai I20                      2:39:51,7
 5. Hayden Paddon (NZL)             Hyundai I20                      2:39:54,0
 6. Mads Östberg (NOR)               Ford Fiesta RS                 2:40:10,4
 7. Andreas Mikkelsen (NOR)       Volkswagen Polo              2:40:28,2
 8. Esapekka Lappi (FIN)              Skoda Fabia                     2:42:31,4
 9. Kevin Abbring (NED)               Hyundai I20                      2:43:28,2
 10. Teemu Suninen (FIN)            Skoda Fabia                     2:43:41,3

A világbajnokság eredménye a Finn Rali után:

Egyéni

 

 1. Sebastien Ogier (FRA)            Volkswagen Motorsport                     143 pont
 2. Andreas Mikkelsen (NOR)       Volkswagen Motorsport                       98 pont
 3. Jari-Matti Latvala (FIN)            Volkswagen Motorsport                       87 pont
 4. Hayden Paddon (NZL)             Hyundai Motorsport                        84 pont
 5. Thierry Neuville (BEL)             Hyundai Motorsport                        76 pont
 6. Mads Östberg (NOR)               M-Sport WRT                                 70 pont
 7. Dani Sordo (ESP)                    Hyundai Motorsport                        68 pont
 8. Ott Tanak (EST)                      DMACK WRT                                52 pont
 9. Kris Meeke (GBR)                   Abu Dhabi WRT                             51 pont
 10. Craig Breen (IRL)                  Abu Dhabi WRT                             25 pont

Gyártók

 1. Volkswagen Motorsport           227 pont
 2. Hyundai WRT                          168 pont
 3. M-Sport WRT                          112 pont
 4. Volkswagen Motorsport II        109 pont
 5. Hyundai Motorsport N                86 pont
 6. DMACK WRT                            58 pont
 7. Jipocar Czech National Team    18 pont
 8. Yazeed Racing                            4 pont

 

 

 

(Forrás: Amber PR)