Extra biztonság: kiszállás-figyelmeztető rendszer a Volkswagentől

A Volkswagen Kiszállás-figyelmeztetés (Exit Warning) rendszerének legújabb generációja különösen a belvárosok sűrű forgalmában segítheti hatékonyan a kiszállások során adódó veszélyhelyzetek megelőzését. Ez az asszisztensrendszer az álló Volkswagenhez hátulról közelítő közlekedőkre figyelmezteti a vezetőt és utasait, és működési határain belül például a gyakran a közlekedés legsérülékenyebb résztvevői közé tartozó kerékpárosokat is felismeri. A Kiszállás-figyelmeztetés a vezető- és az utasoldali első ajtó mellett a hátsó ajtókat is biztosítja. A rendszer az új ID.7, valamint az új Passat és az új Tiguan alapfelszereltségének része, míg a Golf, az ID.4 és az ID.5 számára a megfelelő műszaki specifikációban extrafelszerelésként áll rendelkezésre.

If another road user is approaching from behind as an occupant is exiting the vehicle, the exit warning system can issue warnings in various stages.

Kiszállás-figyelmeztetés az új ID.7 modellekben
Az asszisztensrendszer legfelső változata az új ID.7 sorozatban szerepel. A Kiszállás-figyelmeztetés (Exit Warning) rendszere a hátsó lökhárító jobb és bal oldalán elhelyezett két radarérzékelőjével felügyeli az autó mögötti területet, és még az ajtókilincs meghúzását megelőzően figyelmeztetheti a bennülőket a veszélyre. Ha közlekedő közeledik, első figyelmeztetési fokozatként automatikusan LED-fény gyullad ki a külső visszapillantó tükörben, ha pedig mégis meghúzzák valamelyik belső ajtókilincset, a rendszer rövid ideig az ajtó kinyitását is megakadályozza. Ha az ajtót ezután ennek ellenére is kinyitják, figyelmeztető hangjelzés szólal meg. A rendszer a Volkswagen leparkolása és leállítása után még három percig aktív marad, hogy minden bennülő kiszállását biztosíthassa.

Kiszállás-figyelmeztetés az új Passat és az új Tiguan sorozatban
Az új Passat és az új Tiguan modellekben nagyon hasonlóan működik a Kiszállás-figyelmeztetés (Exit Warning), mint az ID.7 esetében. A rendszer a megfelelő oldali külső visszapillantó tükör LED-fényével már az ajtókilincsek meghúzása előtt figyelmeztethet a hátulról érkező közlekedőkre. Ha mégis meghúzzák valamelyiket, az adott ajtó hangszórójából hangjelzés hallható. E két modell mechanikus ajtózárral készül, így az ajtónyitás az ID.7-ből ismert kiegészítő késleltetése itt nem áll rendelkezésre, mivel ennek alapjául az elektromosan működtetett ajtózárak szolgálnak.

Kiszállás-figyelmeztetés az ID.4 és az ID.5 modellekben
A Kiszállás-figyelmeztetés (Exit Warning) extrafelszerelésként rendelhető az ID.4 és az ID.5 sorozat tagjaihoz, s szinte ugyanúgy működik, mint az ID.7 modellben. Az egyetlen különbség, hogy ez esetben a külső visszapillantó tükrök LED-fénye csak akkor aktiválódik, amikor az utasok meghúzzák valamelyik ajtókilincset. A további figyelmeztetési szintek – azaz a hangjelzés az adott ajtónál és az elektronikus nyitáskésleltetés – az ID.7 rendszerével megegyezően működnek.

A Kiszállás-figyelmeztetés technikájával ellátott első Volkswagen a Golf jelenlegi generációja, amelyben az ID.4 és az ID.5 modellekéhez hasonlóan működik a rendszer. Amint azonban az MQB-alapú Passat és Tiguan, úgy a Golf is mechanikus ajtózárakkal készül, így nem kínálja a kiegészítő nyitáskésleltetés funkcióját.