Brit választások – Londoni pénzügyi elemzők: “meglepően piacbarát eredmény született”

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Konzervatív Párt egyértelmű győzelmével “meglepően piacbarát” eredmény született a brit parlamenti választásokon, elhárultak az elhúzódó politikai bizonytalanság gazdasági kockázatai.

    Vicky Redwood, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági ügyekért felelős főközgazdásza pénteki kommentárjában kiemelte, hogy bár a konzervatívok a következő parlament idején elveszíthetik többségüket, a választási eredmény mégis jóval egyértelműbb az előrejelzések alapján vártnál, és lehetővé teszi egy “zűrzavarba fulladó” kényszerű koalíció elkerülését.
A közgazdász szerint a tory győzelem ugyanakkor azt is jelenti, hogy a brit gazdaságban ismét meglehetősen agresszív költségvetési konszolidációs nyomás érvényesül a következő években, tekintettel arra, hogy a Konzervatív Párt már a 2017-2018-as pénzügyi évre tervezi az államháztartás strukturális hiányának felszámolását, és 2018-2019-től már többletre törekszik.
Ez számottevően gyorsabb deficitcsökkentési terv, mint amelyet a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt tervezett.
Mindemellett a beruházások is megszenvedhetik azt a bizonytalanságot, amely a konzervatívok által a brit EU-tagságról két éven belül tervezett népszavazásig tartó időszakban várható – hangsúlyozta a Capital Economics vezető londoni elemzője.
Hozzátette: a Skócia függetlenségére törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) rendkívüli mértékű előretörése felveti annak lehetőségét, hogy ismét napirendre kerülhet a népszavazás a skót elszakadásról.
Vicky Redwood szerint azonban jelenleg e tényezők egyike sem ad okot túlzott aggodalomra. A konzervatívok számára nehéznek bizonyulhat az államháztartási konszolidáció általuk tervezett – a hazai össztermék (GDP) arányában összesen 5,2 százalékpontos – mértékének elérése, de ha sikerülne is teljesíteni egy ilyen mértékű hiánycsökkentést, ennek hatását a várhatóan hosszú ideig alacsonyan maradó kamatok kompenzálják a reálgazdaság számára – hangsúlyozta pénteki választási kommentárjában a Capital Economics londoni főközgazdásza.
A népszavazási kilátások várható hatásaival kapcsolatban hozzátette: a skóciai beruházási tevékenység is erőteljes maradt a függetlenségről rendezett tavaly szeptemberi népszavazás előtti időszakban.
Az adósságpiac is óvatos derűlátással fogadta a váratlan mértékű konzervatív győzelmet.
A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég a választások végeredményének ismertté válása utáni pénteki helyzetértékelésében kimutatta, az irányadó tízéves brit állampapír – gilt – hozama az előző záráshoz képest 7 bázisponttal 1,91 százalékra csökkent, jóllehet továbbra is meghaladja az év eleje óta idáig eltelt időszak 1,68 százalékos átlaghozamát.
A Markit londoni elemzői kiemelik, hogy a brit szuverén CDS-tranzakciók – az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető határidős biztosítási csereügyletek – piaca már a választások előtt is viszonylag nyugodt volt, annak ellenére, hogy az előrejelzések még holtversenyt valószínűsítettek a két nagy párt, a konzervatívok és a Munkáspárt között.
A brit államadósság-eszközök CDS-középárfolyama a Markit adatai szerint az év eleje óta stabilan 20 bázispont körüli értéken mozognak, sokkal alacsonyabban, mint az előző, 2010-es parlamenti választások előtt.
Az akkori választások előtti utolsó héten 77 bázispontos CDS-középárfolyamot mértek az ötéves brit államkötvény esetében.

Forrás:MTI