Börtönélet Közelről

Elsőként a Kossuth Rádió Közelről című műsora készíthet élő rádióműsort magyarországi börtönben. Május 26-án a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetből jelentkezik a népszerű magazinműsor az egri példán keresztül bemutatva a hazai börtönéletet.

 

–       Régi, dédelgetett vágyunk, hogy eljussunk egy börtönbe – természetesen csak újságíróként -, hogy közelről mutassuk meg a jogerősen elítélt rabok mindennapjait, problémáit, örömeit – árulta el Kránitz Balázs, a Közelről című műsor szerkesztő-műsorvezetője. – Szeretnénk bemutatni a fogvatartottak munkahelyeit, műhelyeit, a falakon belül és kívül működő reintegrációs programokat, melyek arra szolgálnak, hogy ne sokként érje az elítélteket a szabadulásuk. A stáb a szó szoros értelmében a rácsok mögött készíti az adást, hiszen az ideiglenes stúdiót két körlet között rendezzük be. A műsorvezető is minden alkalommal – jól hallhatóan – „zsilipelni” fog az egyes részlegek között, amikor egy-egy új helyszínre érkezik az 1908-ban épült intézet falai között.

–       A Közelről az elmúlt években többször jelentkezett már különleges helyszínekről, legutóbb a tűzszerészek munkáját mutattuk be testközelből, de volt élő adásunk a Tisza-tó közepéről egy motorcsónakból, tudósítottunk a levegőből, sőt vonaton is készült már élő adásunk – folytatja Kránitz Balázs. – Az egri kitelepülés azonban azért is lesz különleges, mivel a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága tájékoztatása szerint még sohasem szólt élő adás magyarországi börtönből, ez lesz az első alkalom.

–       A kétórás élő műsorfolyamhoz számtalan egyeztetésre volt szükség, mivel nem zavarhatjuk meg a börtön hétköznapjait, és a stáb tagjaira is ugyanúgy vonatkoznak a szigorú biztonsági előírások. A hétfői adásban bemutatjuk a börtön hétköznapjait, több beszélgetés is készül a fogvatartottakkal. Kiderül, hogy kik járhatnak szabadabban, kiknek jut mindössze napi 1 óra a szabad levegőn, mit jelent a szigorított fogvatartás a gyakorlatban, mikor alkalmazzák az elkülönítést, kiknek adatik meg a munkavállalás lehetősége. A börtönben egy cipőket gyártó cég műhelye is működik: megmutatjuk az itt folyó munkát is. Benézünk az intézet központjába, ahol a kamerák és egy speciális vezérlőpult segítségével „irányítják” a ház működését. Egerben több, mint 200 fogvatartott van, ennek kapcsán foglalkozunk a zsúfoltság kérdésével, kiderül, hogy hány négyzetméter jut egy főre, illetve, hogy milyen bővítéseket tervez a BV. Bemutatjuk, hogyan változott meg a szemlélet, a börtönök filozófiája az elmúlt években, évtizedekben, milyen ún. reintegrációs programok zajlanak az intézet falai között. Milyen tréningeket tart a pszichológus, milyen sikereket értek el a meseterápiával, és hogy miként fogadták az egriek a Börtön a városért elnevezésű programot, amely során az elítéltek Eger különböző pontjain dolgoztak. Ott lesznek velünk természetesen a nevelők, akik az egyik legnehezebb munkakört látják el.

–       A börtönben rengeteg minden a logisztikáról szól. Hétfő az úgynevezett körszállítás napja, amikor több száz elítéltet vagy előzetesben lévő fogvatartottat utaztatnak az ország különböző pontjai között, például tárgyalásra. Kiderül, hogyan szervezik meg ezeket az utakat, mi mindenre kell figyelni ezeken a napokon és milyen feladat elé állítja az itt dolgozókat a látogatók érkezése.

 

Az adás alatt a Facebook oldalon (https://www.facebook.com/mr1kossuthradio) és a Kossuth Rádió oldalán (http://www.mediaklikk.hu/musor/kozelrol/) folyamatosan figyelemmel kísérhetik a hallgatók a történéseket, hiszen nemcsak hangban, hanem képekben is megmutatjuk, milyen a börtönélet belülről. 

 

Közelről, május 26. 15:30 Kossuth Rádió