Bochkor: Ezért imádok rádiózni

Élő adásban szereztek jogász segítséget egy gyermekeit egyedül nevelő hölgynek, akit majd’ 5 éve csúnyán átvertek egy termékbemutatón és azóta nyögi a majd félmilliós árát néhány használhatatlan edénynek.

Válogatott átverésekkel igyekeznek rábeszélni védtelen, rendszerint idős embereket különböző termékbemutatókon – ez volt a témája az Önindítónak. István Dani, Pordán Petra és Bocsi azt akarták – egyebek mellett – megtudni, milyen pressziót alkalmaznak ezeken a bemutatókon, hogy olykor rendkívül irreális áron vásároljanak emberek többnyire értéktelen termékeket. Egy hasonló eset elszenvedője telefonált be a 89.5 Music Fm reggeli műsorába, aki elmondta, 460 ezer forintért “kellett” vásárolnia egy azóta már tönkrement étkészletet. “Az anyukám helyett mentem a termékbemutatóra és addig nem engedtek el, míg alá nem írok valamit” – mesélte a hölgy, s mivel biztos volt abban, hogy vissza lehet mondani, aláírta, de másnap közölték vele, hogy nincs visszaút. A hölgy, aki három gyermekét egyedül neveli, immár öt éve törleszti a kamatokkal terhelt adósságot, amiről persze kiderült: jogszerűtlen.

Bocsi élő adásban fordult a Music Fm jogász hallgatóihoz, hátha akad, aki térítés mentesen segítene a szerencsétlenül járt hölgynek és hamar jött is a segítség. Egy jogász hölgy – Gyöngyi – ajánlotta fel adásban segítségét és mint elmondta, a “szerződés” többféle oldalról is támadható, miután egyrészt kényszerfenyegetés, megtévesztés hatása alatt írták alá, ráadásul az irreális ár miatt uzsorás szerződésnek minősül, ami miatt szintén semmissé tehető. “A semmis szerződéseknél az eredetei állapotot kell visszaállítani, tehát mindent vissza kellene, hogy kapjon” – tette hozzá a jogász. Érkezett tehát a segítség, mire Bochkor Gábor csak ennyit mondott: “Ezért imádok rádiózni, gyerekek. Fantasztikus.”