BKF Fényíró Filmklub / Művész mozi

2014 februárjától folytatódik a BKF Fényíró Filmklub. Már nemcsak a BKF hallgatói számára ingyenes az előadás látogatása, hanem külsősöknek is! Jegyek korlátozott számban a Művész mozi pénztárában igényelhetők! Minden előadás 19 órakor kezdődik.

Február 19.

A félév első meghívottja MIKLÓS MARI vágó, aki 2010 óta a BKF összes filmes évfolyamát tanítja, tanította. Többek között ő vágta a Jób lázadása c. filmet, amely azon kevés magyar játékfilm közé tartozik, melyet Oscar-díjra nomináltak a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Egyik vágója volt a híres budapesti Queen koncertfilmnek, amely a British Video Awards első díját kapta. Zsigmond Vilmos egyetlen önálló rendezői filmjének is ő volt a vágója, dolgozott többek közt Sándor Pállal, Zsombolyai Jánossal, Dobrai Györggyel; Gárdos Péter, Koltai Róbert filmjeit vágta, és még számos hazai és nemzetközi film vágójaként ismert.

Február 19-én Gárdos Péter: UTOLSÓ BLUES c. filmjét vetítjük teljes hosszban, de a beszélgetés menetétől függően rövid részleteket mutatunk a Jób lázadása, a Queen in Budapest, a Noé bárkája vagy a Sose halunk meg c. filmekből.

A beszélgetést Vámos Zoltán rendező, a Fiatal Filmkészítők Egyesületének elnöke vezeti.

 

Február. 26.

A vendég MOLNÁR GYÖRGY rendező, akivel nehezen döntöttük el, hogy A varázsló álma c. filmjét vetítsük-e, amely a New Yorki Modern Művészetek Múzeumában az örökre archívált filmek gyűjteményébe került, vagy A Vörös Vurstli, esetleg az Örökkön örökké c. filmjeit, melyeket Szabó Gábor operatőrrel forgatott. Végül az ANNA FILMJE c. munkájára esett a választás, melyet Kardos Sándor operatőr tanárunkkal forgattak és talán a legjobban képviseli azokat a játékfilmjeit, amelyeket a formanyelvi útkeresés és kísérletezés jellemez.

moderátor: Csukás Sándor operatőr

Március. 5.

Vendég ENYEDI ILDIKÓ.

Enyedi Ildikó első filmjével szinte berobbant a magyar filmművészetbe, filmje belekerült minden idők legjobb 12 magyar filmjének válogatásba (Új Budapesti Tizenkettő). De Az én XX. századom”-at már vetítettük korábban, amikor Máthé Tibor operatőr volt a vendégünk. Ezért most egy olyan filmjét szeretnénk  bemutatni, amelyet kevésbé ismerhetnek a mai fiatalok, pedig már egy sokkal érettebb, és szakmailag teljes fegyverzettel rendelkező rendezői munkája, a SIMON MÁGUS, melyet szintén Máthé Tiborral forgatott, itthon és Párizsban.

 

 

Márc. 12.

Vendég: ROHONYI GÁBOR

Rohonyi Gábor a Filmművészeti Egyetemet többek között Bollók Csabával, Szaladják Istvánnal, Thernesz Vilmossal közös osztályban végezte, akik szintén tanítnak nálunk valamennyien. Első játékfilmjét sok éves reklámfilmes tapasztalat előzte meg, amely kíméletlen piac, és amelyben csak a legjobbak képesek hosszú távon talpon maradni. Ezzel a komoly iskolával a háta mögött készítette a KONYEC c. magyar „Bonnie and Clyde” groteszkjét, amelyet levetítünk ezen az estén.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*